Multitasking: Modern Çağın Olumlu Bir Getirisi Mi

Multitasking, aynı anda birçok görev yaparken hiçbir görevi yapamamaktır.

Modern çağın getirdiği yoğun yaşam ve hız, hepimizi hızlanmaya yöneltti. Gün içinde çok fazla şey üretmeye çalışıyor, uzun yapılacaklar listemizi doldurmaya çabalıyoruz. Dolayısıyla dünyanın hızına yetişmek için biz de elimizden geldiğince hızlandık. Böylece aynı anda birden çok şey yaparak daha üretken birileri olduk. Peki, gerçekte durum bu kadar iyi mi? Bugünkü yazımızda multitasking üzerine tartışacağız. Bu konu ilginizi çektiyse, devamını okumaya devam edebilirsiniz.

Multitasking Nedir

Multitasking ya da çoklu görev, çoğunuzun bildiği gibi aynı anda birden çok iş üzerinde çalışmaktır. Kavramın adı ilk kez IBM'nin bir makalesinde 1965 yılında geçmiştir. O günden bu yana, bu kavram hepimizin hayatında giderek daha fazla yer edinmiştir.

Gerçekte multitasking esnasında aynı anda iki görev yapmayız; beynimiz, odağını bir görevden diğerine geçirir. Beyin, dikkatini sadece bir görev üzerinde yoğunlaştırabilir ve dikkat kapasitesi sınırlıdır. Dolayısıyla multitaskinge uygun değildir.

Aynı anda mailleri okuyup podcast dinlediğinizi veya yemek yerken dizi izlediğinizi söyleyebilirsiniz. Bunların hepsi çoklu görev kategorisine girer. Bu görevlerin de sadece bir tanesine yoğunlaşırsınız, diğerini ise pasif dikkat halinde yerine getirirsiniz. Aynı anda yemek yerken dizi izlediğinizi düşünürsek; diziyi daha önce izlemediyseniz diziye yoğun dikkatinizi verip, yemek yeme eylemini otomatik pilotta, yani pasif dikkatle yerine getirirsiniz.

Gerçekten Faydalı Mıdır

Multitasking size oldukça karlı gelebilir, çünkü aynı anda birden fazla iş bitirmek çok caziptir. Size zamandan tasarruf etme imkanı sağlar. Peki, gerçekten bu kadar faydalı mı? Biraz önce beynimizin çoklu göreve uygun olmadığını, aynı anda sadece bir görev üzerinde yoğunlaşabildiğini söylemiştik.

Beynin görevler arasında sürekli olarak geçiş yapmasının üzerinizde bırakabileceği birtakım olumsuz etkileri bulunur. Dolayısıyla multitasking her ne kadar faydalı gözükse de multitaskingin uzun vadede olumsuz etkileri vardır.

Multitasking'in Etkileri

Multitaskingin kısa vadede olumlu etkileri varmış gibi gözükse de aslında olumsuz etkileri olumlulardan daha fazladır:

  1. Beynin yorulmasına sebep olur: Beynin multitasking için ugun olmadığını, çoklu görev yaparken aslında dikkatini bir görevden diğerine yoğunlaştırdığından bahsetmiştik. Bu geçişler uzun vadede beyni yorar ve enerjinizin normalden daha çabuk tükenmesine yol açabilir.
  2. Dikkat dağınıklığına yol açabilir: Aynı anda birçok işi halletmeye çalışmak, beynin sınırlı dikkat kapasitesini zorlayabilir. Bu durumda, görevlere daha düşük dikkatle konsantre olur, bu da hata yapmanıza yol açabilir.
  3. Verimliliğin düşmesine dolaysıyla üretkenliğin azalmasına sebep olur: Aynı anda çoklu görev yaptığınızda, daha az dikkatle yaptığınızdan ortaya çıkan işin kalitesi daha düşük olabilir. Çoklu görev hata miktarının artmasına ve işin süresinin uzamasına da sebep olur. Dolayısıyla verimliliğiniz düşüp üretkenliğiniz azalır.

Multitasking Yerine Yapabilecekleriniz

Çoklu görev yerine aynı anda tek bir göreve yoğunlaşmak üretkenliğinizi olumlu yönde etkileyebilir. Çoklu görevden tekli göreve geçiş için yapabileceğiniz için yapabileceğiniz şeyleri listeledik:

  1. İyi bir planlama sistemi geliştirin: Günlerinizi ve haftalarınızı düzenlemek, aynı anda her şeye yetişmeye çalışmak yerine işlerinizi rahatça halletmenize yardımcı olabilir.
  2. İşlerinizi önem sırasına göre yapın: Yapılacaklar listenizi aparken, işlerinizi önem sırasına göre düzenleyin. Böylece önce halletmeniz gereken işleri aradan çıkarabilir, aynı anda çoklu göreve ihtiyacınız kalmaz.
  3. Aynı anda sadece bir işe odaklanın, işler arasında geçiş yapmayın: Aynı anda birden fazla görev yapmayı engellemenin yolu sadece bir işi yapmaktır. Böylece işlerinizden yüksek verim elde edebilirsiniz.
  4. Çalışma alanınızı sade tutun: Çalışma masanızı dikkat dağıtıcı eşyalardan arındırmak çoklu görevden tek göreve geçişinizi kolaylaştırabilir.

Multitasking yani çoklu görev, aynı anda iki veya daha fazla iş yapmaya çalışmaktır. Kulağa üretkenliği arttırabilecek bir yöntem gibi gelse de tam tersi etkisi bulunur. Multitasking beynin kapasitesini zorlayabilir; yaptığınız işin kalitesinin düşmesine, dikkati yoğunlaştırmada zorluğa sebep olabilir. Sadece tek bir işe odaklanarak daha kaliteli işler yapabilir, daha üretken bir yaşam sürebilirsiniz.