'Multitasking' Nedir?

Multitasking bizi nasıl etkiler?

Çoğumuz ağır işlerimizin altında eziliyor olabiliriz. Özellikle işe gidip gelenler, öğrenciler ya da yapması gereken farklı işleri olan insanların çoklu görevleri eş zamanlı ya da hızlı şekilde art arda yapmaya çalışmasına multitasking denir. Multitasking çoğu insana görevlerin hızlıca bitirebildiğini düşündürse de aslında durum daha da farklı. Son zamanlarda artan productivity ya da verimlilik kanallarının ya da bloglarının önerdiği multitasking olayının aslında beynimize zararları oldukça fazla. Öncelikle bilim insanlarının dediğine göre beynimiz saadece tek göreve odaklanacak kadar gelişmiştir ve ikiden fazla görevi aynı anda yapmaya çalıştığımızda beynimiz için bu iş ağır gelebilir.

Ek olarak multitasking yaptığımızda, aslında dikkatimizi görevler arasında sürekli değiştirip duruyoru. Bu görevler arasındaki sürekli geçişin üretkenliğimiz üzerinde önemli bir etkisi vardır. Son zamanlarda beyin ve verimlilik üzerine yapılan araştırmalar aynı anda birden çok işi yapan kişilerin görevleri tamamlamasının daha uzun sürdüğünü ve aynı anda tek bir göreve odaklanan kişilere göre daha fazla hata yaptığını gösteriyor.

Bazı uzmanlara göre de multitasking yapmak insanların zihnini canlı tutuyor ve sürekli aktif kalmasını sağlıyor. Farklı görüşlere göre de günlük yaşantımızda daha önemsiz gördüğümüz işleri aynı anda yapabileceğimiz söyleniyor. Buna örnek olarak yürürken podcast dinlemek ya da yemek yaparken sesli kitap dinlemek gibi.

Sizler multitasking hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.