Murphy Kanunları
Murphy Kanunları: Hayat Ters Gitmeye Meyilliyse, Gider! Murphy ve Yhprum kanunlarını keşfedin.
Diyelim ki önemli bir iş görüşmesine yetişmek için evden çıkıyorsunuz ve bir süre sonra otobüs durağına varıyorsunuz. Her şey yolunda gidiyor derken anahtarın cebinizde olmadığını fark ediyorsunuz ve eve geri dönmek zorunda kalıyorsunuz. Aceleyle evden çıkarken kahvenizi üzerinize döküyorsunuz ve kıyafetlerinizi değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Tam her şeyi rayına sokmuş ve taksi ile görüşmeye gidiyorken bir kaza olur ve bu sizi daha da geciktiriyor. Güç bela görüşmeye varıyorsunuz ve sunum dosyasının bozuk olduğunu fark ediyorsunuz.
“Daha kötü ne olabilir?”, “bu kadarı da olmaz be!” denilen bu tür durumlar, hayatın içeresinde birçok defa başımıza gelmiştir. Peki, ya bu durumları açıklamayan bir kanun var desem? 1950’lerin sonlarına doğru havacılık mühendisi olan Edward A. Murphy’in pilot üzerine 16 adet ölçüm cihazı bağlanması gerektiği çok pahalı olan bir deney sırasında, bir sensörün yerini yanlışlıkla değiştirmesiyle Murphy, deneyin başarısız olmasının ardından "Eğer bir şey yanlış gidebilirse, o yanlış gider" demiştir. Bu ifade zamanla biraz mizah unsuru içeren, ironik ve kötümser gözlemlere dayanan Murphy kanunu olarak bilinmeye başlanmıştır.
Bu kanunu pek bilmesek de “olumlu düşün ki olumlu olsun”, “evrene pozitif enerji gönder” gibi moda olan ifadeler sayesinde, bazı zamanlarda Murphy kanunlarının daha gerçekçi gelebiliyor. Belirttiğimiz gibi, bu kanunlar biraz mizah unsurları barındırır ve bilimsel dayanağı yoktur. Olumsuzluk temelli olsa da bize deneyimlerimiz sonucunda doğru tedbirler nasıl alacağımızı öğretir ve hatta tedbir alsak bile olmayacak durumlar karşısında sakin kalmaya, esnek olmaya ve alternatif çözümler bulmaya teşvik eder Hayat, tedbirlerle güzeldir. Alınan iyi tedbirler, ekstrem ve olağandışı haller haricinde, bizi ulaşmak istediğimiz sonuçlara ulaştırır. Örneğin, önemli sınava geç kalma korkusu olan bir öğrencinin, erken yatması ve/veya alarm kurması halinde geç kalmayacağı gibi ya da açık havada yapmayı planladığınız bir etkinlik için günler öncesinden hava durumunu kontrol edersiniz ve etkinliği güneşli bir günde yaparsınız.
Bazı Murphy Kanunları:
· Bir işin ters gitme olasılığı varsa, ters gider.
· Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir.
· Düşürdüğün ekmeğin yağlı yüzünün halıya gelme olasılığı, halının yeniliğiyle doğru orantılıdır.
· Hayattaki en güzel şeyler: Ya kanun dışı, ya ahlak dışı, ya da şişmanlatıcıdır.
· Bozuk bir alet tamire geldiğinde çalışır.
· Vücut banyoya girmeden telefon çalmaz.
· Dakikalarca beklediğin otobüs, sen tam sigaranı yakınca gelecektir.
· Yeni alet almadan, kaybettiğiniz eski aleti bulmanız mümkün değildir.
· Sıra size geldiğinde kuralları değiştirirler…
· Senin ona yaklaştığın an, onun başka birini bulduğun andır.
Yhprum Kanunu:
“Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir.” Bu ifade, Yhprum kanunun en iyi yansımasıdır. Yhprum Kanunu, isminden de anlaşılacağı üzere, Murphy kanunlarının hem isim olarak hem de bakış açısı ve vurguladıklarıyla tam tersidir. Yhprum Kanunu'nun temel felsefesi şu şekilde özetlenebilir:
· Bir şeyin olma ihtimali varsa, o şey mutlaka gerçekleşecektir.
· Çalışabilen her şey, çalışır.
· Çalışamayan sistemler bile bazen çalışabilir.
Yhprum kanunu, Murphy kanunlarını eleştirir ve aksine olumsuz durumların bile olumlu sonuçlar doğurabileceğini söyler.