Müziğin Değiştiği Tarih, 1959

Müziği, cazı, sanatı değiştiren o yıl

1959 yılı caz ve müzik tarihi için en unutulmaz yıllardan biridir ve müziği, cazı kökünden değiştiren albümlerin yayınlandığı bu yıl tarih sayfalarına bu güzel albümlerle yazılmıştır.

1950'leri ele alacak olursak II. Dünya Savaşı'nın bitmesi ve savaş sonrasının dinamikleriyle oluşan gruplar 40 sonlarında ustaların yaptığı beboptan çok etkileniyorlar. Bebop, bugün caz dediğimiz zaman aklımıza gelen komplike caz çalımı, asi, sert, keskin ve vurucu bi şekilde dinleyicinin karşısına çıkıyor. Savaş sırasında birçok müzisyenin savaşa gitmesi ve savaş ekonomisinde küçük grupları fonlamanın daha rahat olmasından dolayı küçük gruplarla çalınıyor. Bird, Dizzy Gillespie gibi virtüözler bu müzik tarzının sanat olarak görülmeye başlanmasına büyük katkıda bulunuyorlar.

50'ler boyunca bu ustalar ve bu ustalardan etkilenen Miles Davis gibi isimler bu müzik üzerine deneysel yaklaşımlarda bulunuyorlar. 59 yılına geldiğimiz zaman ise caz tarihini değiştiren o 4 albüm yayınlanıyor.


(4) M I L E S D A V I S - Kind Of Blue - Full Album - YouTube

Kind of Blue tüm tarzlarda gelmiş geçmiş en iyi albümlerden biri olarak kabul ediliyor ve en çok satan caz albümü olmasıyla günümüzde hala hatırlanıyor.

(4) Charles Mingus - Mingus Ah Um [FULL ALBUM] - YouTube

Charles Mingus basçı ve besteci olarak ön plana çıkıyor. Kollektif doğaçlamanın bu kadar güzel bir şekilde yapılması onun band lideri özelliklerini de ortaya çıkarıyor.

(4) Ornette Coleman - The Shape of Jazz to Come (1959) - [Smooth Jazz Sax Recordings] - YouTube

Ornette Coleman 59 yılında çıkardığı albümüyle bebop improvizasyonuna avant garde bir yaklaşım getirmiş, free jazzın kurucusu olmuş, ayrıca Coleman Sound Grammar albümüyle 2006 yılında da pulitzer ödülüne layık görülmüştür.

(4) The Dave Brubeck Quartet - Time Out - 1959 (FULL ALBUM) - YouTube

Time Out albümü bir milyon kopyadan fazla satılan ilk caz albümü olma özelliğini de taşıyor. Albümdeki alışılmadık zamanlamalar caz dünyasında sükse yaratmıştır. 9/8 5/4 ¾ 6/4 gibi avrasya ritimleri kullanılıyor.


-BONUS-

(4) 1959, the Year that Changed Jazz - YouTube