Nasıl Geliştireceğiz Kendimizi?

Kendimizi tanımadan, bilmeden nasıl geliştireceğiz kendimizi?

Hepimizin sık sık karşılaştığı cümlelerden biri de sanırım 'kendini geliştirmek'. Peki ama nasıl geliştireceğiz bu kendimizi?

Bence bu konuda en temel nokta kendimizi tanımak. Çoğumuz daha kendimizi tanımadan bir konuda yetkin olmaya çalışıyoruz ve sonrası tabii ki hüsran oluyor. Neden durmadan sürekli aynı noktada dönüp duruyoruz? Neden sürekli kendimizi mutsuz buluyoruz? Bütün bu soruların cevabı çok açık aslında. Korkuyoruz, kendimizi tanımaktan ve belki de kendimizi olduğumuz gibi kabul etmekten korkuyoruz. Bence şu an tüm dünya bir değişimden ve dönüşümden geçiyor. Genel olarak kabul ettiğimiz hiçbir şey eskisi gibi değer görmüyor artık. Değişen dünyayla beraber artık her bireyin kendini bilmesi ve tanıması, yapabildiklerinin farklılığını ortaya çıkarmasıyla başarılı olması doğru orantılı olmaya başladı.

Önceden beridir hep kabul gören başarı kriterleri aslında dünyamızla beraber değişti. Herkesin kendi içindeki o biriciği tanıması ve onu ortaya çıkarması gerekiyor artık. Aksi takdirde kabul gören başarı kriterleri ile başarının zorla ortaya çıkmasının kıymeti kalmıyor. Çünkü mesele paraysa mesela, insanların kolay bir şekilde para kazanması o kadar başarının ve belki de paranın içerisinde sizin huzurunuzu ve mutluluğunuzu kaçırmaya başlıyor. Bu durumlarla karşılaşmamak için belki de zor da olsa para kazanmanız, kendinizi tanıdığınız sürece bir başkasının kolay bir şekilde sizin kadar çok kazanması canınızı sıkmamaya başlar.

Kendini tanımak hakkında kısaca bahsetmek gerekirse aslında hepimizin içinde yapmaktan zevk aldığı ama asla kabul etmediği beğenileri, zevkleri vardır. Öncelikle işe bu beğenilerin ne olduğunu keşfetmeniz ve fark etmenizle başlamanız gerek. Bunu henüz bilmiyorsanız keşfetmek için kendinize zaman ve fırsat yaratmaya çalışmalısınız.

Sosyalliği belki biraz azaltarak sevdiğinizi düşündüğünüz bu aktivitelere fırsat vermekle ve anın içerisinde kendinizi tanımaya çalışmaya başlamasınız.

Sevdiğiniz ve zevk aldığınız anları bulup, bu anların içerisinden kendinize uygun olan biricik kişiliğinizi fark edin. Sonrasında ise geliştirme kısmı başlıyor, kursa kaydolmak, online eğitimler almak, videolar izlemek veya makaleler araştırmak. Bu kısımlar ne kadar yorucu veya zaman kaybettirici gelse de emin olun kendinizi sevdiğiniz bir şey üzerine araştırma yaparken de aslında o sevdiğiniz işi yaparken ki kadar mutlu hissedebilirsiniz. Hissedemiyorsanız belki de daha tanımanız gereken bir kendiniz vardır.

Kendini tanıma yolculuğunda yalnızca sevebilecek olduklarına da değil bu zamana kadar sevmediğine emin olduklarını da denemelisin, bu kısım da aslında kendini tanıman için güzel bir farkındalık. Hayatında bir tane sen var ve sen biriciksin! Bunu asla unutma.

Haydi, şimdi başlayalım, benim biricik tavsiyem ve uygulamayı da en sevdiklerimden biri olan bir yöntemle başla! Bir kâğıt kalem veya dijital araçların bir tanesi ile "Kendimi ne kadar tanıyorum?" diye sorup yazmaya başla ama yazarken düşünmeden, durmadan yazmaya devam et. Aslında tüm sorularımızın cevapları kendi içimizde saklı.