Naturalizm Akımı

19.yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkmış bir sanat akımıdır.

Natüralizm ya da doğalcılık; felsefe, sanat ve edebiyatta doğal dünyayı temel alan çeşitli akımlara verilen ortak ad. Bu akımların takipçilerine natüralist denir. Bunun yanı sıra doğa tarihi ile uğraşan bilim insanlarına da natüralist denir

Natüralizm’de gerçeğin daha çok çirkin yönü ele alınır. Emile Zola şöyle söyler: “Bizler toplumsal yaraların sebeplerini araştırıyoruz. Bundan dolayı çoğu zaman kokuşmuşlukları ele almak, insanın sefaletinin, çılgınlıklarının bulunduğu yerin dibine kadar inmek zorundayız.” Bu akımda insanın duyguları, tutkuları, düşünceleri, eylemleri, soyunun ve içinde yetiştiği doğal ve toplumsal çevrenin etkisiyle oluşur. Yani insan davranışlarının temelinde soya çekim vardır. Kalıtsal özellikler çevre koşullarıyla birleşip kişinin karakterini oluşturur. Elbette böyle bir insanın davranışlarını içgüdüleri yönlendirir.

Soyaçekim, doğanın ve çevrenin etkisiyle değiştirilemeyen özelliklerin anne ve babanın kromozomları sayesinde nesilden nesile aktarılması demektir.

Naturalizm asıl anlatımını, Emile Zola'nın Le Roman expérimental (1880 - Deneysel Roman) adlı deneme yazılarında buldu. Goncourt Kardeşler’den etkilenen Zola'ya göre romancı, olguları yalnızca saptayarak yazmakla yetinen bir gözlemci değil, roman kişilerinin iç dünyalarını, duygusal ve toplumsal olguları bir dizi deneyden geçiren bir deneycidir. Doğalcılık'ın öngördüğü yöntemlere Zola kadar sıkı sıkıya bağlı kalmış çok az yazar vardır. Ama bir süre sonra, ünlü öykücü Guy de Maupassant, romancı Joris-Karl Huysmans, Alman oyun yazarı Gerhart Hauptmann, Portekizli romancı José Maria Eça de Queirós bu akımdan etkilenerek yazmışlardır.

Doğalcı yazarlar, nesnel gerçekleri yazdılar ve idealleştirmeye karşı çıktılar. Yaşamın acımasız ve kaba yanlarını da yansıttılar. Kalıtıma ilişkin görüşlerinin etkisiyle, güçlü tutkuların pençesinde kıvranan basit tipleri ele alarak işlediler. Doğalcı yazarlar, çevrenin birey üzerindeki ezici bir etkisi olduğuna inanıyorlardı. Bundan dolayı yapıtlarında, iç karartıcı mekânları, gecekondu semtlerini ve yeraltı dünyasını bir belgesel diliyle işlediler.

NATÜRALİZM İLE REALİZM FARKI

Natüralizm, realizm akımının ileri seviyesi olarak düşünülebilmektedir. Zira natüralizm akımının kurulmasının sebebi realizm akımının sunduğu gerçekliğin yeterli gelmemesidir. Natüralizm ile realizm farkı ise, doğanın anlatımında ortaya çıkmaktadır. Zira natüralist akıma mensup kişiler doğayı anlatırken deney yöntemine başvurmakta ve olaylar ile kişilere bir bilim adamının gözünden bakmaktadırlar. Natüralizm akımının kurucusu olarak anılan Emile Zola'nın kendisi natüralizm ile realizm farkını şu şekilde açıklamaktadır: "Gözlemci demek, doğadaki olayları hiçbir değişikliğe uğratmadan, olduğu gibi inceleyen kişi demektir. Deneyci ise olayları doğanın ortaya çıkardığı biçimlere göre değil de herhangi bir amaçla kendisinin onlara şu ya da bu koşullar altında verdiği biçimlere göre inceleyen kişidir."

https://tr.wikipedia.org/wiki/Nat%C3%BCralizm#:~:text=Edebiyatta%20ve%20sanatta%20nat%C3%BCralizm%2C%20do%C4%9Fay%C4%B1,itibar%20edilmemesi%20gerekti%C4%9Fini%20savunan%20d%C3%BC%C5%9F%C3%BCncedir.

https://www.turkedebiyati.org/naturalizm/

https://enpopulersorular.com/library/lecture/read/53604-soya-cekim-ne-demek-edebiyat

https://www.sabah.com.tr/egitim/naturalizm-nedir-temsilcileri-kimlerdir-naturalizm-akimi-ozellikleri-e1-5438325