Neden Kendimizi Hep Başkalarıyla Kıyaslıyoruz?

Neden kıyaslama yaptığımıza farklı açılardan bakalım.


Hepimizin bunu yaptığını düşünüyorum. Ben de bunu sık sık yapıyorum. İyi okumalar diliyorummm. :)


Kendimizi başkalarıyla kıyaslamak kendimizi keşfetmemize, güçlü ve zayıf yönlerimizi görmemize yardımcı olur. Başkalarının hatalarından ve başarılarından ders çıkarır, kendi yolumuzu bunlara dikkat ederek çizeriz. Başarılı birini görünce, "neleri doğru yaptı ve başarılı oldu, ben neleri yanlış yaptım ve başarısız oldum" diye anlamaya çalışırız.

Motivasyon için de bunu yaparız. Kıyaslama kişiye daha iyi olma yolunda motivasyon verir. Gelişim ve başarı için itici güç olur. Kendimizi takdir ederek ve kendimize güvenerek kıyas yapmakta bir sorun yoktur.


Ancak kendimizi başkalarıyla kıyaslamanın olumsuz sonuçları da vardır.

Sürekli ve aşırı kıyaslama kişide mutsuzluk, umutsuzluk, özgüven eksikliği gibi sorunlara yol açar. Bunun ana nedenlerinden biri de medya ve sosyal medyada görülen hayatlardır. Medya bize hep iyiyi yansıtır. İnsanlar hep mutlu anlarını, başarılarını paylaşırlar. Bu da kıyaslama yapma eğilimimizi daha çok artırır. Kişide tatminsizlik ve yetersizlik hissi oluşturur. Toplumlar başarımızı hep belirli standartlara göre değerlendirir. Bu standartlara uymayanlar başarısızdır. Toplumsal ve kültürel normlar da bizi kendimizi eleştirmeye teşvik eder. Bu yüzden de hep acımasızca kıyaslama yaparız.


Umarım kendimizi, potansiyelimizi ve değerimizi daha çok farkında olup, kendimize daha iyi davranabiliriz. :)