Neden Platonik Severiz?

Bu yazıda, platonik aşkın ne olduğunu, nedenlerini, birey üzerindeki etkilerini ve bu durumu nasıl aşabileceğimizi ele alıyoruz.

Platonik aşk kavramı ünlü filozof Platon'dan gelmiştir. Platon'un bu aşk tanımına göre bir kişiye cinsellik beklenmeden ruhani olarak duyulan saf sevgidir. Platonik aşk yalnızca bir insanın zihninde yaşayan derin sevgiye dayanır. Düşlerde kalmakla yetinmek zorunda olan sevgi ise farklı duygular hissettirebilir. Peki siz  hiç platonik sevdiniz mi? Siz karşıdaki insana yoğun duygular beslerken o sizin bu duygularınızı görmezden gelir ve karşılık vermez. Bir taraf hep umut eder, hayal eder ondan karşılık beklerken diğer tarafın bundan ya haberi yoktur ya da sizin duygularınızı anladığı halde sevginize aynı karşılığı vermez. Uzun süren platonik sevgi durumu kişiyi zor bir duruma sokar. Kişi kendisini hüsran halde bulabilir ve bu durum kişiyi zamanla yıpratır. Platonik sevgide bir aşamasında kişi verdiği sevginin karşılığını alamadığını fark eder ama yine de sevmeye ve umut beslemeye devam eder çünkü içindeki sevgi alma isteğinden kaynaklanır bu. Yeterince seversem bende sevilirim diye düşünür. Ama istediği şeye ulaşamaz ve verdiği sevginin karşılığını alamayacağını anlar. Platonik aşk zamanla takıntıya dönüşen ve erişilemez olana yönelik saplantı oluşturan bir duygu yoğunluğuna yol açabilir.

Platonik aşkın farklı türleri

Zihinsel Bağ: Platonik aşk, zihinsel bir bağlılık ve entelektüel yakınlık temelinde olabilir. İki insan arasında derin bir düşünsel ve ruhsal bağ hissiyatı, bir kişinin platonik bir aşk geliştirmesine yol açabilir.

İdealizm: Platonik aşk, idealizmin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kişi, sevdiği kişiyi mükemmel, kusursuz veya ideal bir varlık olarak görür ve bu nedenle ona karşı platonik bir aşk duyar.

Ulaşılamazlık: Platonik aşk, çoğu zaman kişinin sevdiği kişiye ulaşması zor veya imkansız olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu kişi örneğin uzakta yaşayabilir, bir ilişki içinde olmayabilir veya başka nedenlerle birliktelikleri mümkün olmayabilir.

Öğrenme ve Büyüme: Platonik aşık, sevdiği kişiden öğrenme ve kişisel gelişim fırsatlarını takdir edebilir. Bu tür aşk, kişinin sevdiği kişinin bilgelik, deneyim veya yetenekleri nedeniyle ona hayranlık duymasından kaynaklanabilir.

Estetik Tutarlılık: Platonik aşk, kişinin sevdiği kişinin fiziksel çekiciliğinden çok, onun ruh halini, karakterini ve kişiliğini takdir etmesi durumunda da gelişebilir. Bu nedenle, aşkın temelinde estetik bir duygu da olabilir.

Zamanın Etkisi: Zaman içinde bir kişiyle yakın arkadaşlık kurma veya bir ilişkiye başlama şansı olmamış olsa bile, platonik bir aşk zamanla gelişebilir. Kişi, uzun süre boyunca birinin düşüncelerinde ve hayatında önemli bir yer edinmiş olabilir.

Ama Platonik sevgiden de derslerimizi alıp hayatımıza devam edebiliriz. Aslında en çok sevmemiz gereken kişinin en önce kendimiz olduğu ve sevgiyi başka insanlardan değil de kendimizden beklememiz gerektiği. Tabi insan başkaları tarafından da sevilmek ister ama bu bağımlılık ve takıntı şeklinde olmamalıdır. Sağlıklı olan karşılıklı olarak sevgi verdiğimiz insanlardan aynı sevgiyi alabilmektir.

Peki neden bu şekilde severiz?

*Bebeklik ve çocukluk çağında bakım vereni tarafından yeterince ilgi ve sevgi göremeyip, güvenli bir bağ oluşturamayan kişiler

*Çocukluk çağı travmaları

*Kendinde fiziksel olarak eksiklik olduğunu düşünenler

*Yetersizlik duyguları olanlar

*Sosyal ilişki kurmakta sıkıntı çeken

*Bağımlı kişiler

*Romantik ilişkilerde ve iş yaşamındaki başarısızlığın ardından gelen anlam arayışı

*Sevilme, değer görme arayışı

*Öz güven eksikliği

Bu gibi nedenlerden dolayı bu tip bir sevme alışkanlığı edinmiş olabliriz. Bazı insanlarda reddedilmekten korktuğu için bu şekilde bir aşkı benimserler. Önemli olan bunu fark edip kendimize hak ettiğimiz gibi sağlıklı ilişkiler için yer açmamız ve onlara yönelmemiz.

Peki bu durmla nasıl başa çıkabiliriz?

Söz konusu kişiye nefret başta olmak üzere hissedilen herhangi yoğun bir duygu, karşı tarafa duyulan bu aşkı ve umutsuzluğu güçlendirebilir.

Aşk acısını hatırlatan filmlerden ve müziklerden uzak durmakta fayda var. Bunlar bize kendimizi daha kötü hissettirebilir.

Bu duruma sebep olan şeyleri iyileştirmeye çalışabiliriz. Eğer yalnız olmaktan korkuyorsanız bu duygunun üstüne giebilirsiniz. Bağımsız olmanın tadına varabilirsiniz. İnsanın gerektiğinde manevi olarak da kendi kendine yetebilen olağanüstü bir canlı olduğunu deneyimlemek rahatlatıcı bir duygudur.

Gerçek şu ki sevdiğiniz kişinin size de aynı duygularla karşılık verme gibi bir zorunluluğu yoktur. Aynı şekilde, siz de bir başkasını sevmeye veya ona derin duygular beslemeye mecbur değilsiniz. 

Platonik aşk çoğu zaman bir süreliğine etkisini gösterse de yaşamınızı uzun süre boyunca etkileyebilir. Yaşam ritminiz, iş yerindeki performansınız hatta ailenizle ve arkadaşlarınızla olan iletişiminiz zarar görebilir. Davranışlarınızın çevrenizdekilere zarar verdiğini ve hatta zihin dünyanızın tutarsız düşüncelerle kendinize zarar verdiğini fark edebilirsiniz.

Bu noktaya gelmişseniz ve çabalamanıza karşın psikolojik olarak altından kalkamadığınızı düşünüyorsanız profesyonel destek alabilirsiniz. Her zaman karşılıklı sevilmeniz dileğiyle :)