Neden Sitcomlar İzleyiciyi İyi Hissettirir?

Neşelenmek adına tercih edilen sitcomların izleyiciler üzerinde etkisi

Sitcomlar, çoğu izleyici için önde gelen bir tür olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Bazı durumlarda gerçeklikten uzaklaşmak ve kötü bir günde biraz olsa gülmek istediğimiz zaman izleyebileceğimiz, güldüren ama gerçek hayata benzemesiyle zaman zaman duygulandıran yapımlar olmuşlardır. Sitcomların bizler için konforlu bir alan yaratmasının, izleyicilerin bu türü bu kadar sevmesinin ve izlendiği zaman iyi hissettirmesinin sebebi ne olabilir?

Öncelikle, çoğu sitcoma bakıldığında olay örgüsünün gerçek hayatta yaşanabilecek ya da yaşanan olayları içerdiğini görebiliriz. Bu sayede izleyici ile konu arasında oluşan bağ, izleyiciye tanıdıklık hissini yoğun bir şekilde hissettirir.

Karakterlerin hayatının günü gününe işlenmesi, izleyicinin kendisinden bir parça bulmasını sağlar ve karakterle bir empati içerisine girmesine sebep olur. İşlenen aşk, arkadaşlık ya da düşmanlık gibi konular bize her gün içinde bulunduğumuz durumu hatırlatır.

Sitcom konularının işlendiği mekanlar, şu ana kadar gördüğümüz sitcom serilerinde özellikle kafeler ve iş yerleri olmaları bakımından dikkat çekmektedir. Kafe ya da oturulacak herhangi bir mekanda oturarak, günlük hayatımızda yaşadığımız stresi ve siniri azaltma bakımından bir rol oynayıp oynamadığının farkında olmasak bile, günün yoğunluğunu arkadaşlarımızla bir şeyler paylaşarak atlatmaya çalışırız. Zihnimizi boşaltır, başka bir deyişle, yeni bir güne başlamadan önce deşarj oluruz.

Sitcom karakterlerinin de yaptığı bu hareket günlük hayatımızdaki bizlere çok benzer. Sürekli aynı masada ya da koltukta oturmaları bile, bizlerin bir mekana gittiğimizde aynı yeri seçip oturmamızla bağdaşır. Güldürmesinin yanı sıra bu tarz ufak ama farkındalık kazandıran detayları görmek, sitcom türünü daha samimi bulmamıza neden olabilir.

Sitcomlarda kötü son olmaması da iyi hissettirmesinin bir başka sebebi olabilir. Muhtemel son dediğimiz olay sitcomlarda karşımıza çıkar. İlk başlarda çoktan belli olmuş ama henüz bir sonuca varamamış olayların, sitcom finallerinde gerçekleştiğini ve herkesin mutluluğa ulaştığını görürüz. Belki de sitcomların içerdiği bu pozitif sonlar bizlere örnek olma amacıyla oluşturulmuştur. Her şeyin çözüldüğü ve bir stabiliteye ulaştığı durumlar, kendi hayatımızda da bir gün olayların çözüleceğini hissettirir ve biz izleyicilere tekrar tekrar sığınmamız için samimi birer ortam oluşturur.