Nedir Bu Müteahhitlik?
Müteahhit Ne Demek? Nasıl Müteaahit Olunur?
Bu yazımızda nasıl müteahhit olabileceğimizden bahsedeceğiz. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetli ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından yeniden gündeme gelen müteahhitlerin kabahatlari yeniden akıllarımıza müteahhtit olmanın "inceliklerini" getirdi.
Müteahhit Nedir?
Arapça kökenli olan kelimenin anlamı “yüklenici, üstlenici, taahüt eden” demek. Çeşitli türden olan inşaatların süreçlerini baştan sona koordine eden müteahhitler aynı zamanda sorumlu olduğu inşaatları denetlemekten de sorumludur. Günümüzde ise en çok tercih edilen müteahhitlik türü yap-sat müteahhitliğidir.
Nasıl Müteahhit Olunur?
18 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdürlüklerinden alacakları müteahhitlik belgesiyle herkes müteahhit olabilir. Üstelik yüksekokul, üniversite ya da teknik okul mezunu olmanız gerekmiyor. Ama zorlu bir şartı da var (!): Lise mezunu olmak.
Müteahhit olmak için sunulan koşul, diplomadan ziyade gerekli belgelerin (şahıs ya da şirkete ait gerekli evrakların) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı müdürlüğe sunulmasıdır. Kişilerin ticaret yapmaya hukuki açıdan herhangi bir engeli yok ise ticari kayıtlarını tamamlamak ve en az lise mezunu olmak koşulu ile müteahhit olabilirler.
Hürriyet gazetesinin "Müteahhit nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Müteahhit olma şartları, maaşları ve iş imkanları" adlı 2020 yılında yayınlanan yazısında yer alana göre 2020 şartlarında müteahhit olmak için sermaye sahibi olma şartı aranırken, Edevlet.net'in 2023 yılında yayınlanmış güncel olan yazısında sermayesiz müteahhit olunabileceğinden bahsediyor.
Kariyer.net de yazana göre müteahhit olmanız için
- Etkili zaman yönetimi gerçekleştirebilmek,
- Liderlik vasfına sahip omak,
- Uyuşmazlıkların çözümünde aktif rol oynayabilmek,
- Analiz yapabilmek,
- Yoğun stres altında çalışabilmek,
gibi özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Fakat Türkiye'de her yüksek şiddetli depremin ardından müteahhit olmak için gereken en önemli özelliğin burada yazılı olmadığını görüyoruz: dürüst olmak.
Türkiye'de düzenlenmesi, elden geçmesi gereken birçok konu olmasına rağmen; bir deprem ülkesinin hiçbir zaman ders almadığını görmek sizin de yüreğinizi sızlatmıyor mu? Her yıl yüzlerce, binlerce mimar, inşaat mühendisi mezun olmasına rağmen onların işsiz kalması ve yeterince, dürüst bir şekilde denetimden geçmeyen binaların sorumlusu olan müteahhitlerin sorumlu olduğu binalar yüzünden depremlerde daha kaç can yanacak? Ve bunun asıl ve tek sorumlusu sadece müteahhitler mi?