Nergise Adını Veren Efsane: Narkissos Efsanesi

Tanrıçanın cezası olarak kendi yansımasına aşık olan Narkissos'un efsanesini tam olarak öğrenmeye ne dersiniz?

Nergis, Amaryllidaceae familyasından, Narcissus cinsinden bitki türüdür ve nergisin yaklaşık 43 çeşidi vardır. Anlamı saygı ve sevgi olan bu çiçek ismini Narkissos efsanesinden almaktadır.

Efsaneye göre Liriope'nin oğlu Narkissos(Narcissus) dünyaya geldiğinde Liriope oğlunun geleceğini öğrenmek için kör kahin Tiresias'a gider. Kahin ona Narkissos'nn uzun yaşayacağını ama bunun kendini bulmamasına bağlı olduğunu söyler.

Narkissos çok yakışıklı bir genç olur ve taliplerinin hepsini geri çevirir. Hiç kimseyi kabul etmez. Bir gün ormanda yürürken Ekho(Echo) adındaki peri kızı ona aşık olur. Hera, Ekho'yu başkasının dediğini tekrar etmedikçe konuşamayacak şekilde lanetlemiştir.

Narkissos sevgisine karşılık vermeyince Ekho çok üzülür ve eriyip gider. Ardından sadece, bugün yankı (eko) dediğimiz, sesi kalır. Bu durumu işiten intikam tanrıçası Nemesis, Narkissos'u cezalandırmaya karar verir.

Avlanmaya ormana çıkan Narkissos susayınca bir nehir kenarına gelir ve su içmek için eğilir. Sudaki görüntüye delicesine aşık olur ve onun sadece bir yansıma olduğunun farkına varmaz. Aşkının yanından ayrılamaz ve duygularının karşılık göremeyeceğini anladığında içindeki aşk ateşinden eriyip gider. Ardından bugün nergis dediğimiz sarı-beyaz bir çiçek biter.


Bu efsanede geçen çoğu terimi bugün çeşitli alanlarda kullanmaktayız. Narkoz ve nergis biyolojiye, yankı (eko) fiziğe, narsizm psikolojiye aittir. Efsanenin kendisi de birçok resme, müziğe, edebiyat eserine ve filme konu olmuştur. Bu efsanenin yankılarının 21. yüzyıla kadar ulaşması efsane değil mi?

Kaynakça

Yunan Mitolojisi | Echo ve Narkissos Efsanesi (Narsisizm nedir?) - YouTube

Narcissus (mythology) - Wikipedia

Narkissos - Vikipedi (wikipedia.org)

10 Maddede Nergis Çiçeği ve Narkissos Efsanesi | 10layn

The Myth of Narcissus | History Today

Narcissus | Definition & Myth | Britannica