Netfliz yapımı 1 film 1 dizi

Netflix film ve dizi önerisi.

Bu yazıda Netflix platformunda bulunan ve benim izlemekten çok keyif aldığı The Kominisky Method dizisi ile Pieces of a Woman filminde bahsedeceğim.

The Kominsky Method


2018 yapımı bir komedi-drama olan dizimiz 2021 yılında üçüncü sezonu ile final yapıyor. 2019 yılı Altın Küre Ödüllerinde “Komedi Dalında En İyi Dizi” ödülünü alan bu dizi zamanında ünlü bir Hollywood aktörü olan ama sonrasında kariyerini bırakıp bir oyunculuk kursunda çalışan Sandy The Kominsky ile onun arkadaşı Norman Newlander’ın ilişkisine odaklanıyor. Dizinin ilk bölümünde Norman’ın eşinin hayatını kaybetmesiyle asıl hikayesine başlıyor ve siz de ihtiyarlık dostluk ve aile üçgeninde bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Diziyi en samimi ve izlenebilir yapan yanlarında bir tanesi ise dekorların ve karakterlerin günlük hayatımızın içinden gelmiş olması oluyor. Karakterler kimi zaman birbirlerini seviyor kimi zaman nefret ediyor ve ekran başındaki izleyiciyi de çokça rahatsız ediyorlar. Dizi süresince izleyiciyi güldürmeye yönelik herhangi ekstra bir çaba sağlanmıyor hatta bazı sahnelerde tam tersine üzülmesi amaçlanıyor. Ama yine de izlerken yüzünüzde bir gülümseme oluşturan hatta dönem dönem kahkaha attıran bir dizi oluyor. Bir şans vermenizi tavsiye ederim.

Pieces of a Woman

Prömiyeri Venedik Film Festivali’nde yapılan 2020 yapımı bu film pandemiden ötürü sinemadan gösterilemeyince Netflix tarafından izleyici ile buluşturuyor. Filmin yönetmeni Kornél Mundruczó’nun Hollywood’a yeni transferinden çekilen filmin yönetmenin kendi tarzını kaybedeceği düşüncesiyle bekleyenlerini düşündürürken ocak ayında Netflix’e gelmesiyle tüm soruları ortadan kaldırıyor. Filmin baş rolünde sergilediği performansla Venedik Film Festivalinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Vanessa Kirby bulunuyor. Vanessa ana karakterimiz Martha’yı canlandırırken eşi Sean’i Sheia LaBeouf canlandırıyor. Sean ve Martha filmin başında birbirine çok âşık olan ve bebek bekleyen bir çift olarak karşımıza çıkıyorlar. Hikâye evde yapılması planlanmış olan doğuma Martha’nın hamileliği sürecinde onun yanında olan ebeden farklı bir ebe gönderilmesiyle içimize bir kuşku düşüyor. Belki de bir şeylerin ters gidebileceği endişesi. Yaklaşık 30 dakika süren doğum sahnesi Martha’nın çektiği acıları ve doğum sürecini gerçekçi bir şekilde yansıtıyor. Doğumda bazı şeylerin ters gitmesi ile Martha bebeğini doğumundan hemen sonra kaybediyor ve hikâyenin dramı da bura da başlıyor. Çektiği acılara rağmen bebeğini kucağına alamamış bir kadının hisleri, Martha’nın kocası ve ailesiyle film boyunca sallantılı olan ilişkisini izliyoruz. 

Martha birine suç atma gereği duymadan sadece kabullenip yoluna devam etmeyi istiyorken çevresindeki hiç kimse ona izin vermiyor ve doğumda görev alan ebeye dava açılıyor. İnsanın başına gelenleri kabullenmekte zorlanışını ve her zaman suçu atacak birini bulma ihityacını bu filmle daha da net fark ediyoruz. Bütün bunların üstüne Martha bebeğinin ölümünde bir suçlu aramadığı, onun mezar taşıyla yeteri kadar ilgilenmediği için “kötü anne” lakabını alıyor. Hikâye Martha’nın acısını kabullenme çabasıyla ve ailesinin haklı çıkma uğraşlarıyla devam ediyor.

Pieces of a Women gerek kurgusu gerek oyuncuklarıyla olsun mutlaka izlemeniz gereken bir film!