Netflix'in Yeni Popüleri: Baby Reindeer

Baby Reindeer, Netlflix'in en son popüler dizilerinden biri bu yazıda başkarakterimiz Donny hakkında konuştuk

Gerçek Bir Hikaye

Bu diziyi muhakak sosyal medyada görmüş olmalısınız. Aksine pek ihtimal vermiyorum. Görmediyseniz ya gerçekten sosyal medyayı genel kitleden farklı kullanıyorsunuz -ki bu bence başka bir yazının konusu olmaya çok uygun- ya da kullanmıyorsunuz. Yine de bu yazının konusu bu mini dizimiz.

Bu arada fun fact olsun aslında Donny karakterini canlandıran kişi -Richard Gadd- olayı bizzat yaşayan yani Donny karakteri.

Dizi Martha karakterimizin bara girip barmen başrolümüz Donny ile minik diyoluğuyla başlıyor. Buradan sonra bolca spoiler içerme ihtimali çok ya izleyip okuyun veya zaten izlemem diyorsanız hatta spoiler yemek benim için önemli değil diyenlerdenseniz -keşke bende böyle olsam(!)- devam ediyorum. Aslında minik bir diyoloğun Donny karakterinin başına açtığı seneler süren bir takıntının ne olduğunu yedi bölüm boyunca izleyeceğiz.

Martha ve Donny

Martha'nın Donny'e olan takıntısının seviye seviye artışını aslında dizinin bir bütününde göreceğiz. Ama benim asıl üzerinde düşündüğüm şey aslında Donny'nin travmaları. Tamam baştan alıyorum Donny komedyen olmak isteyen bir adam ve bir gün film yapımcısı olan -yani onu iyi yerlere hatta hayellerine taşıyacağını düşündüğü bir adam olan- Darrien ile tanışıyor. Bu tanışıklığın başlangıcında beraber bar geceleri yapmaya başlıyorlar. Hatta Darien Donny için çalıştığı yeri komedi için uygun hale bile getiriyor. Bu normal iki arkadaşın barda oturup bir şeyler içmesinden ileri gitmeye başlıyor ve uyuşturucu madde kullanmaya başlıyorlar. Bence Donny bariz bir şekilde Darrien'nın gözünde iyi gözükmek için bu yola giriyor. Keşke girmeseydi dediğimiz bu yol Darrien'nın evine giderek şerit değiştiriyor ve asıl mesele başlıyor. Darrien sürekli olarak Donny'yi suistimal etmeye başlıyor yani onu madde etkisi altında kullanıyor. Komedyen olmak hayalini taşıyan Donny ise hallerine ulaşmak için bunu küçük bir bedel olarak görüyor.

Darrien

Bu sırada aslında oyunculuk okulunda tanıştığı ve annesinin evinde yaşadığı bir kız arkadaşı var. Ama tüm bu yaşadıkları Donny'e çok ağır geliyor ve kız arkadaşıyla olan ilişkisi bitiyor. Finansal olarak bir güvencesi olmayan Donny kız arkadaşının annesiyle yaşamaya devam ediyor.

Hayatını barmenlik ve gittiği komedi yarışmalarıyla geçiren Donny bir gün çalıştığı bara gelen Martha'yı üzgün bir halde görüyor ve ona bir çay ikram ediyor. Martha daha önce bir çok insana takıntı yapmış ve hatta hapishaneye bile girmiş bir kadın. Donny'nin ona olan merhametini bir takıntıya dönüştürüyor ve ona düzenli olarak mail atmaya başlıyor. Bu mailler kimi zaman büyük övgüler, kimi zaman nefret söylemleri içeriyor. Aslında bu mailler Martha'nın duygu durumunu çok net bir şekilde bize gösteriyor. Martha Donny'i bir kafese hapsediyor. Bu kafes onun kız arkadaşını saklamaya itecek kadar daralıyor. Onun komedi gösterilerine geliyor, onu takip ediyor ve hatta ailesine onun kaza geçirdiğine dair bir arama bile yapıyor. Donny'nin babasıyla kavga ediyor falan falan. Aslında Martha'yı sayfalarca değerlendirebiliriz ama bunu yapmayacağım çünkü konumuz Donny.

Donny ısrarla polise gitmiyor. Bu dönemdeki kız arkadaşı -yani Teri- ile ısrarla onun polise gitmesini söylüyor. Teri'ye ufak bir parantez açmam gerekiyor kendisi bir terapist ve Trans bir birey. Bunları özellikle belirtme sebebim ise, Donny tacize uğradıktan sonra bir sürece giriyor ve Teri'ye deliler gibi aşık oluyor ama özellikle onunla beraber olduğunu birinin öğrenmesinden dolayı utanacağınıda söylüyor yani kafası karmakarışık bir süreçteyken ona aşık oluyor. Teri'nin psikolog olmasından bahsetme sebebim ise, Donny'i inceliyor ve Martha'nın onun takipçisi olmasından mutluluk duyduğunu ona söyleyen kişi. Zaten dizinin sonunda da bunu net bir şekilde görüyor.

Terri

Tahmin edersiniz ki gerçek hayattan uyarlanan bir hikaye aslında tahmin edilir bir şekilde Martha'nın ceza alması ile bitiyor. Ama tabi ki ceza alması gereken bir diğer isim Darrien'a hiçbir şey olmuyor ve hatta sonda gördüklerimiz biraz ürküttü diyebilirim.

Bu dizi bana aslında insan psikolojisinin yaşanan olay ve sonrasında alınan kararlarının ne tür bir korelasyon içerisinde olduğunu düşündürttü. Donny'nin travmalarını bu kadar korkusuzca diziye döndürmesini tebrik ediyor ve aslında başımıza gelen korkunç olayları nasıl cesurca anlatabiliriz bunu görüyoruz.

Bu makale İphone'den yazıldı.