Netflix'te İzleyebileceğiniz Beş Japon Yapımı

İzleme önerisidir!

1. Midnight Diner Story: Tokyo

Başladığı anda sizi müziği ve atmosferiyle içine alan bu dizi de gece yarısı açılan bir restoranın hikayesini anlatıyor. Hikayede anlatılan ne restoranın tarihi ne de restoranın sahibi. Dizimizin her bölümünde restoranımızın müdavimlerinden birinin hikayesine şahit oluyoruz. Dizi boyunca Master olarak seslenilen restoranımızın şefi ise yeri geliyor müşterilerine arkadaşlık ediyor yeri geliyor arayıp durdukları kalplerinde eksik olan o parçayla ilgili birkaç cümle ediveriyor. Her bölümünde başka birinin hayatına göz attığımız bu yapımda aslında insan olma teması üzerinde duruluyor. Eksikliklerimiz, hatalarımız ve duygularımıza tarafsız bir yandan bakıyor ve mükemmel hayat denen hayalin aslında gerçek olmadığını görüyoruz. Dizi hakkında ne zaman düşünsem insan olmanın getirdiği acıyı ancak insan olmak dindiriyor diye bir fısıltı kopuyor kalbimde bir yerlerden. 

Fragman:



2. The Makanai: Cooking for the Maiko House

Bu dizi 2023 yılında izlediğim ve en sevdiğim Japon yapılarından biri ayrıca geçtiğimiz yılın ilk beşinde de kendine yer bulmakta hiç zorlanmadı. Dizimizde yaşadıkları küçük köyden Maiko olmak için ayrılan iki yakın arkadaşın küçük olan yaşlarına rağmen büyük bir şehir olan Kyoto'da, yeni hayatlarının getirdiği zorluklar ve görevlerle baş etmeye çalışmasını izliyoruz. Bu iki arkadaş aynı hayalle yola çıksalar da farklı sınavlardan geçiyor ve farklı hayatlar yaşamaya başlıyorlar. Kiyo Geyşa evinin mutfağında çalışmaya başlarken, Sumire ise şehrin en iyi geyşası olmak istiyor. Onların hikayesini izlemek kimi zaman beni güldürürken kimi zaman ise gözyaşlarımı ansızın çaldı. Hem bu iki cesur genç kızın hikayesini izlemek hem de Japonya'nın Geyşa kültürü hakkında yepyeni şeyler öğrenmek benim için oldukça keyifliydi. Sizin de izlemenizi şiddetle tavsiye etmekteyim.


Fragman:




3. Samurai Gourmet

Üçüncü yapımımız da yemek konusuyla devam ediyor. Yeni emekli olan Takeshi uzun yıllar çalıştığı işi olmayınca kendini boşlukta hisseder. Boşlukta üzüldüğü günün birinde bir restorana yolu düşer ve o anda hayatında yeni bir ışık yanmaya başlar. Artık Takeshi yediği yemekler yoluyla hem yepyeni maceralara atılacak hem de kendini en baştan keşfedecektir. İçindeki samuraydan aldığı ilhamla kendini ve çevresindekileri farklı bir gözle görmeye başlayacaktır. Çoğu Japon dizisinde olduğu gibi bu yapımda da kendi benliğini bulma arzusu ve insan ilişkileri işleniyor. 


Fragman:


4. Call Me Chihiro 

Dördüncü yapımımız bir dizi değil film. Süresi çok uzun olmasa da etkisi bende günlerce kaldı. Kendini Chihiro olarak tanıtan bu kadın yeni taşındığı şehirdeki küçük bir bento restoranında çalışmaktadır ancak çevresindeki birkaç kişinin bildiği ve yayılmakta olan bir sırrı vardır. Bu sırra ve etraftakilerin bakışlarına rağmen metanetli bir gülümsemeyle hayatına devam eden Chihiro'nun kendi gibi kaybolmuş ve incinmiş insanlarla yolu kesişecek ve onlara yardım etmeye çalışırken kendi de iyileşmeye başlayacak. Gördüğüm en renkli yediden yetmişe arkadaş grubunu ve Chihiro'yu çok sevdim. İçinizde bir bulutun oluşmasını sağlayan ama yağmura izin vermeyen bu filmde hem ne kadar kırılgan hem de ne kadar güçlü olduğumuz üzerinde uzun uzun düşünecek ve tahminimce siz de benim gibi Chihiro'yu sık sık özleyeceksiniz.


Fragman:




5. Gudetama: An Eggsellent Advanture

Bazen sadece tembel bir yumurta gibi hissediyorsanız mutlaka Gudetama'nın hikayesini izlemelisiniz. Yalnızca bir yumurta olan Gudetama başardıklarını gördüğünüzde sizin de omuzlarından biraz da olsa yük kalkacağına eminim. Tembel yumurtamız Gudetama ve kardeşi cesur civciv Shakipiyo'nun annelerini bulmak için gözlerini açtıkları mutfaktan kaçışı ve içine aldıkları maceralar umarım sizi de beni olduğunu gibi kahkahalarla güldürür. Gudetama ve Shakipiyo'nun şirinliklerine yorum bile yapamıyorum. Gudetama'nın hayat hakkındaki dersleri ve felsefesini biraz da olsa merak ediyorsanız en yakın fırsatta onlara bir şans vermenizi ehemmiyetle rica ediyorum.

Fragman:




Devam etmek konusunda çok hevesli olduğum öneri listelerinde tekrar görüşmek üzere. Eğer önerilerimizi izlerseniz bize yorum bırakmayı ihmal etmeyin. Hoşça kalın.