Noam Chomsky Kimdir?

Noam Chomsky ve bilim alanındaki çalışmaları.

Asıl adı Avram Noam Chomsky olsa da birçok kişi bu Amerikan aktivist, dil bilimci, filozof, mantıkçı, siyasî eleştirmen, tarihçi ve yazarı Noam Chomsky olarak tanır. Yaşayan en önemli aydınlardan kabul edilir. Tüm hayatını dil gelişimine ve insan psikolojisine adamış aynı zamanda bir insan hakları aktivisti olan Noam Chomsky çalışmaları ve hayatı hemen hemen aynı paralellikte gitmiştir.

7 Aralık 1928 tarihinde Philadelphia, Pensilvanya'da Rus göçmeni William Chomsky'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Ailesi Yahudi kökenlidir; kendisi de Yahudi’dir. William Chomsky, İbranice öğretmeni olarak görev yapmaktaydı ve Ortaçağ döneminin dil bilgisi hakkında bilimsel bir dergi çıkarmaktaydı. Noam Chomsky ilk-orta ve lise eğitimlerini sırasıyla Philadephia'da bulunan Oak Lane Country Day Okulu'nda ve Central Lisesi'nde aldı. Daha sonra 1945-50 yılları arasında Pensilvanya Üniversitesine başladı, alanı ise dil bilimdi. Nelson Goodman gibi radikal bir akademisyenin öğrencisi olması ve öğrenciyken o dönemin yaygın görüşünün zeminini oluştan Zellig Harris'in "Yapısal Dil Biliminin Yöntemi" adlı dil bilim kitabının düzeltmelerini yapması onun Harvard’a gitmesini sağladı.

24 yaşında Avrupa’yı gezen Chomsky, bu gezi esnasında dil bilimde devrim yaratacak kuramına zemin buldu. John Locke’un öne sürdüğü Tabula Rasa (boş levha) tezini savunan bir akademisyendir. Noam Chomsky bu düşünceden yola çıkarak dilin doğuştan gelen bir yetenek olabileceğine dair bir görüş ortaya atmıştır. Bu görüşünü de ileride psiko-linguistik kavramını geliştirmesini sağlamıştır. Psiko-linguistik, bir nevi psikodilbilimidir. Bu kurama göre her insan doğuştan konuşma yetisine sahiptir ve insan doğmadan önce konuşmaya programlanmış bir şekilde dünyaya gelir.

Chomsky, psiko-linguistik üzerine geliştirdiği kuramını 1956 yılında yayımladığı tezinde de savunmuştur. Fakat bu savunusu o dönem kendi hocaları da dâhil olmak üzere birçok akademisyen tarafından reddedilmiş ve kabul görmemiştir.

Doktorasını tamamladıktan sonra, MIT ona ve arkadaşı Morris Hale’e yeni bir teklifle gitmiş, kendi kuramlarını anlatabilecekleri bir eğitim müfredatı oluşturabileceklerini söylemiştir. Ve Noam Chomsky 2002 yılında emekliliğine kadar bu MIT’de çalışmaya ve üretmeye devam etmiştir.

New York Times’da ise “hayattaki en önemli entelektüel” olarak anılmıştır. Chomsky bu tür tanımlara sürekli layık görülmüş ve hayatı boyunca linguistik, politik, sosyolojik ve psikolojik konular üzerine üretmeye devam etmiştir.