Öfke Probleminizi Yenmek İçin Tavsiyeler
Tartışma sırasında öfkenize engel olamıyor musunuz? Yapmanız gerekenleri bu yazıda listeledik!
Öfke, duygusal durumunuzdaki değişim sonrası ortaya çıkan bir tepkidir. Kimileri bunu yüksek oranda yaşarken kimileri de daha kontrol altında yaşamaktadır. Bakıldığında insani bir tepki olan ve bazı zamanlar hayatta kalmamızı bile sağlayan bu tepkiyi yönetmek çok önemlidir. Öfke, saldırganlık halini alırsa geri dönüşü zor bir yola girilir. Bu yüzden kontrol altına alınması öğrenilmelidir.
Öfke kontrolünüzün yeterli olmadığını nasıl anlarsınız?
Şiddet seviyesine gelmeden de kontrolsüz olduğunuzu anlayabileceğiniz işaretler vardır. Bunlar; yüksek gergin ruh hali, tansiyon artışı, nefesinizin hızlanması, kalp atışlarınızın hızlanması gibi belirtilerdir. Sonraki seviye ise iletişim kurmakta zorlanma ve sabırsızlaşmadır. Bunlar da size, bir eşyaya ya da kişiye vurmayı istetebilir. Davranışsal belirtiler bu şekilde tanımlanabilir.
Öfke kontrolü nasıl sağlanır?
Öncelikle neden öfkelendiğinizi, altında yatan sebebe odaklanın. Kendinizi ifade edemediğiniz ya da bir ihtiyacınızı karşılayamadığınız için oluşan öfke duygusal bir tepkidir. İyi bir iletişim ile bunu çözebilirsiniz. Bunun dışında öfke kontrolünün çözümlerine maddeler halinde bakalım.
1-Düşüncelerinizi Doğru Üslup ve Cümlelerle İfade Edin
Tartışma esnasında öfkenizdeki artışı sakinleştirmek ve tartışmaya başlamadan önce öfkenin önüne geçmek için cümlelerinize dikkat etmelisiniz. Belli bir ses tonu ayarlamalı ve o tonda sesinizi sabitleyerek konuşmalısınız.
Dikkat ettiğiniz konuşma tarzı ile hem öfkenizi kontrol altına alırsınız hem de daha sonradan pişman olacağınız cümleler kurmamış olursunuz. Üstelik istediğinizi iyi ifade etmek, tartışmayı daha kolay ve çabuk bitirir.
2-Yalnız Kalmaya Çalışın
Bir tartışma sırasında taraflardan birinin yalnız kalmak istemesi kötü gibi görünür. Özellikle sorunları hemen çözelim düşüncesindeki insanlar bu durumdan nefret ederler. Fakat, özellikle çok sinirlendiğiniz ve kontrolden çıkacağınızı hissettiğiniz bir anda yalnız kalmak istediğinizi sakince belirtmelisiniz.
Boş bir odaya geçip eşyalarla ilgilenebilir, gözlerinizi kapatıp derin nefes alarak sakinleşmeyi bekleyebilir ya da kısa süreli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yürüyüş için evden çıkarken karşınızdaki kişiye kibarca durumu anlatıp, ‘biraz hava alıp geleceğim’ demelisiniz. Bir şey demeden evden çıkıp gitmek karşınızdaki kişiyi öfkeye sürükleyecektir ve siz sakinleşseniz bile bu sefer o gerilecektir.
3-Müzik Dinleyin
Kafanızın içindeki kötü düşünceleri dağıtmak ve sakinliğe ulaşmak için sevdiğiniz bir türde müzik açabilirsiniz. Bu, hem sizi konudan uzaklaştıracak hem de keyifli vakit geçirmenizi sağlayacaktır.
4-Spor Yapın
Spor serotonin hormonu salgısını artırması yanında gerginliğinizin de azalmasına yardımcı olur. Yukarıda bahsedilen yürüyüş de bu kategoriye girer. Bunun dışında yoga, pilates ya da meditasyon da yapabilirsiniz.
5-Gülerek Zihninizi Rahatlatın
Kahkaha atmak, tartışma konusunu unutturup üstüne sizi mutlu eder. Çok gergin veya sinirli olduğunuz anda sizi güldürecek bir film, dizi ya da komedi programları izlemek sizi hızlı şekilde sakinleştirecektir. Bunun dışında yakın arkadaşlarınızla bir aktivite de ayarlayabilirsiniz.
6-Profesyonelden Destek Alın
Yukarıda yazdığımız maddeler çok basit ve düşünülebilir gibi gelse de büyük öfke problemleri olan insanların o an aklına gelen şeylerden olmayabilir. Bahsedilen maddeler aklınıza gelmiyor ya da uygulayamıyorsanız veya yetersiz kalıyorsa kendiniz ve sevdikleriniz için bir psikolog ile görüşmelisiniz.