Okyanuslardaki Ölü Bölgelerin Nedenleri Nelerdir?
Okyanuslardaki ölü bölgelerin nedenleri tartışılmıştır.
Ölü bölgeler dünyanın her yerinde görülebilir. Fakat ağırlıklı olarak tarım ve fabrika aktivitelerin çoğunlukta olduğu yerlerde ortaya çıkarlar. Bu sanayi alanları etraflarındaki su kütlelerine atıklarını boşaltır ve suyun kalitesi buna bağlı olarak değişir. Fakat bazı ölü bölgeler doğal bir şekilde ortaya çıkar. Bunların yanı sıra, bilim insanları 1970’lerden beri ölü bölgelerin yaygınlığının insanlar yüzünden olduğu iddia ediyorlar. 2008’de yapılan bir araştırma, Güney Amerika, Çin, Japonya, Güneydoğu Avusturalya ve dünyanın diğer yerlerinde de olmak üzere 400’den fazla ölü bölge olduğunu gösteriyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin en meşhur ölü bölgesi neredeyse 22.000 kilometre kare. Bir futbol sahasının 0,01 kilometre kare olduğu düşünüldüğünde bu inanılmaz büyük bir sayı. Düşük oksijen seviyesi bu bölgenin eskiden var olan karides sanayisini tamamen yok etti. Bu hayati elementin normalin altında olması aynı zamanda balıklar için birtakım üreme problemlerine neden oldu. Balıkların üremesi temel olarak, kanatlarından gönderdikleri sinyallerle başlar. Dişi balık yumurtalarını bıraktıktan sonra, erkek balık yumurtaların üzerine spermlerini bırakır. Fakat dişi balıklar düşük oksijen seviyesinden dolayı yumurtlama eksikliği çeker, bu da yumurta sayısında ve balık sayısında azalmaya neden olur.
İyi tarafından bakılırsa ölü bölgelerin ortaya çıkış nedenlerinin azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılması bölgeyi eski haline getirebilir. Örneğin, 1990larda Karadeniz’deki büyük bir ölü bölge tarım gübrelerindeki devasa fiyat artışı sayesinde kayboldu ve bölge eski sağlığına kavuştu. Bu ölü bölge tam olarak kasıtlı bir şekilde tekrar verimli hale gelmedi. Ama bu olay bilim insanları ve politikacılar için unutulmayacak bir ders oldu. Bu güçlü insan grupları sanayi atıklarını azaltarak dünyanın diğer ölü bölgelerini tekrar canlandırabilmek için sayısız çalışma yapıyorlar.
Hipoksik durum, yani sudaki azot ve fosfatın artması olayı, hala Meksika Körfezi’ne zarar vermeye devam ediyor. Bu bölgedeki hipoksik durumun nedenleri şu şekilde sıralanabilir: Bölgede sık sık görülen kasırgaların taşıdığı atıklar, 2010 tarihinde meydana gelen ve bir sanayi felaketi olarak tanımlanan petrol sızıntısı ve tarımda kullanılan zararlı maddeler ve gübreler. Fakat Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan 507 metre uzunluğundaki Hudson Nehri’nde ve bir haliç olan San Francisco Körfezi’ndeki ölü bölgelerin sayısında azalmalar görülmekte. Haliç, içine bir veya birden fazla nehir ve derenin aktığı, denize bağlantısı olan su alanlarıdır. Ölü bölgelerin eski hallerine dönmeleri için aktif olarak çalışan kurumlar, yıllardır ölü bölgeleri gözlemlemekte ve çalışmalarına ara vermeden devam etmekteler.