Olafur Eliasson: Senin beklenmedik karşılaşman

Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk kişisel sergisi.

Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Senin beklenmedik karşılaşman”, sanatçının ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi başlıklara duyduğu ilgiyi yansıtıyor. İnsanın duyularına hitap eden güçlü işleriyle öne çıkan sanatçının yaklaşık 40 eserinin yer aldığı “Senin beklenmedik karşılaşman” isimli sergiyi 9 Şubat 2025 tarihine kadar İstanbul Modern'de ziyaret edebilirsiniz.


Eliasson’un 30 yıllık sanatsal pratiği boyunca odaklandığı su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklananıyor. Sürdürülebilirlik ve küresel ısınma gibi konulara her geçen yıl çalışmalarında daha da önem veren Eliasson ve stüdyosu, bu temalarla ilişkili kavramları sanatsal olarak çözümlemenin ötesinde, yapıt üretimi ve sergi düzenleme süreçlerinde de karbon ayak izini azaltmak için önlemler alıyor.


Sergi adı, Eliasson’un izleyicinin yapıtlarla karşı karşıya geldiğinde tamamlandığı fikrinin altını çiziyor. Bu anlayışla, yerleştirmeler ve mekâna özgü çalışmalar, sergiyi ziyaret edenleri dinamik bir keşif sürecine davet ediyor. Sergi alanındaki hareket, renk ve ışık aracılığıyla etkinleşen ziyaretçi deneyimi, yeni bakış açılarına imkân tanıyor.


Sergiyi gezmeden önce Netflix'teki "Abstract: The Art of Design" belgeselinin Olafur Eliasson'u anlatan bölümünü izlerseniz, eserlerini daha iyi anlayabilirsiniz.