Olumlu Beden Algısı İçin 10 İpucu

Davranışlarımızı değiştirerek beden algımızı iyileştirebilir miyiz?

Beden algısı, bireyin bedeni hakkında sahip olduğu düşünce ve hislerin birleşimidir. Beden algısı, olumlu ve olumsuz deneyimler arasında değişebilir ve bir kişi farklı zamanlarda olumlu ya da olumsuz ya da her ikisinin bir kombinasyonunu hissedebilir.

Bir kişinin vücudu hakkında daha olumlu hissetmesine yardımcı olabilecek NEDA (Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği) tarafından onaylanan bazı ipuçları:

1-Kendinizi bir bütün olarak görün.

Kendinizi aynada gördüğünüzde veya zihninizde canlandırdığınızda, belirli vücut bölümlerine odaklanmayın. Kendinizi başkalarının sizi görmesini istediğiniz gibi görün yani bütün bir insan olarak.

2-Pozitif insanlarla vakit geçirin.

İyimserlik bulaşıcıdır, aynı kötümserlik gibi. Çevrenizdeki insanların davranışları size de yansır. Destekleyici ve kişiyi olduğu gibi sevmenin önemli olduğunu düşünen insanların yanındayken kendiniz ve bedeniniz hakkında iyi hissetmek daha kolaydır.

3-Bedeniniz hakkında iyi hissedeceğiniz rahat kıyafetler giyin.

Kıyafet seçerken önceliği kendi rahatlığınıza verin ve kendinizi rahat hissetmediğiniz kıyafetleri giymeyi reddedin.

4-Bedeninizin yapabildiklerini takdir edin.

Görünüşünüzü küçümsemek yerine bedeninizin güçlü yanlarına ve yeteneklerine dikkat edin, olumlu şeylere odaklanın.

Vücudunuz her gün sizi hayallerinize biraz daha yaklaştırıyor. Vücudunuzun sizin için yaptığı tüm harika şeyleri kutlayın - koşmak, dans etmek, nefes almak, gülmek, hayal kurmak vb.

5-Bedeninizi düşünerek harcadığınız zaman ve enerjiyi başkalarına yardım etmek için kullanın.

Bazen diğer insanlara yardım etmek ve onlarla vakit geçirmek, kendiniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir ve dünyamızda olumlu bir değişiklik yapabilir. 

6-Bedeniniz için kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak güzel bir şey yapın.

Kendinizi iyi hissetmenize sebep olacak bedeninizi takdir ettiğinizi gösteren bir şey yapın. Örneğin; köpük banyosu, dinlenmek için zaman ayırmak, saç kestirmek ya da huzurlu bir yerde tek başına vakit geçirmek.

7-Medyadaki mesajları aktif olarak eleştirin.

Medyada (sosya medya, tv, gazete vb.) sürekli gerçekçi olmayan beden görüntülerine maruz kalırız. Medya tarafından 'zayıflık' ve 'güzellik' öne çıkarılarak tek bir vücut tipine sahip olma baskısı yapılıyor.

Kendinizi onlarla karşılaştırmamaya çalışın ve medyada gördüklerinizin çoğu zaman gerçek insanların görünüşlerini yansıtmadığını unutmayın.

Kötü hissetmenize neden olan veya görünüşünüzü değiştirmeniz gerektiğini öneren tv programı, sosyal medya hesabı veya web sitelerinden kaçının.

Kendiniz veya bedeniniz hakkında kendinizi kötü hissetmenize neden olan fotoğraflara, sloganlara veya tutumlara dikkat edin. Bu mesajları protesto edin.

8-Kendiniz hakkında sevdiğiniz ilk on özelliğin listesini yapın.

Görünüşünüzle ilgili olmayan kendinizde sevdiğiniz özelliklerin listesini yapın. Örneğin; piyano çalmak, yardımseverlik, disiplinli bir birey... 

Listenizi sık sık okuyun. Kendiniz hakkında beğendiğiniz daha çok şeyin farkına vardıkça listenize ekleyin.

9-Kendinize güzelliğin sadece dış görünüş ile ilgili olmadığını hatırlatın.

Güzelliğin sadece görünüş ile ilgili olmadığını unutmayın. Kendiniz ve kim olduğunuz hakkında iyi hissettiğiniz zaman sizi güzel yapan bir güven, kendini kabul etme ve açıklık duygusuyla kendinizi taşırsınız. Güzellik bir ruh halidir, bedeninizin hali değil.

10-Kafanızdaki sizi sürekli eleştiren ve olumsuz yorum yapan sesi susturun.

Olumlu kendi kendine konuşmayı deneyin ve olumsuz kendi kendine konuşmadan kaçının. Olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelerle yenebilirsiniz. 

Kendinize “Çok şişmanım” değil “Mutlu görünüyorum” deyin. “Kollarım çok büyük” yerine “Kollarım güçlü” deyin.

Beden Algısı ile ilgili diğer yazılarım: