Ölüyle dans etme festivali: Famadihana

Madagaskar’da dünyanın en tuhaf ve kan dondurucu festivallerinden biri.

Madagaskar, dünyanın en büyük ada ülkelerinden biridir. Aynı zamanda en tuhaf ve kan kondurucu festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Famadihana adını taşıyan bu festival, cenaze töreni geleneğidir. Kemiklerin döndürülmesi ya da ölüyle dans olarak bilinmektedir.

Madagaskar’ın dağlık bölgesinde yaşayan kabile, yaşam biçimlerini ölüm üzerine inşa etmiştir. Bu kabile, yılın belli günlerde ölen yakınlarını mezardan çıkarıp müzik eşliğinde dans etmektedir. Bu festival sayesinde ölen yakınları hatırlanmış olur. Amaçları ölen kişilerle anılarını tekrar yaşamaktadır. Ayrıca ölüler aracılığıyla mesajlarını tanrıya ileteceklerini düşünürler. Önce cesede yeni, temiz ve şık kıyafetler giydirilir. Ardından mezardan çıkardıkları yakınlarıyla içki içip sohbet eden bu halk ölüleri omuzlarına alıp bir geçit töreni düzenlemektedir.

Famadihana festivalinin belirli olan herhangi bir günü yoktur. Kabileden birinin atalarını rüyasında görmesi ile festival başlamaktadır. Bu rüya haberci rüyadır. Atasını rüyasında görmek demek, ölen kişinin içki, yemek, para gibi şeylere ihtiyacı var demektir. Mezardan çıkarılan kişinin ölümü üzerinden genellikle iki üç yıl geçmektedir. Bu da ölünün artık bu dünyadan tamamen ayrılması anlamına gelmektedir.

Bu festivalde ölülerin sarıldıkları kumaş da yenilenir. İpek bir kumaş ile ölü bedeni yeniden sarılır. Böylece ölünün vücudu korunmuş olur. Ayrıca bu festivalde kimse tek damla gözyaşı dökmez. Çünkü festivalin amacı ölüleri anmak değil, onların yeni bir hayatta yaşamaya devam etmelerini kutlamaktır.

Madagaskar’ın bu kutsal festivali pek çok hastalığı da beraberinde getirmiştir. Ülkede pek çok kişi festival sonrası zatürreye yakalanmıştır. Madagaskar hükümeti salgın ve ölüm nedeniyle bu festivalin uygulanmasını yasaklayan kararlar çıkarmıştır ancak halk, salgın festivalden kaynaklı olsun ya da olmasın bu geleneği sürdürme konusunda ısrarcı olmuştur.