Onyomani Nedir?

Onyomani, alışveriş bağımlılığı olarak da bilinir.

Alışveriş bağımlılığı olarak da bilinir. Onyomani, küçümsenmemesi gereken psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Kişinin ruh hâli en önemli faktördür. Alışveriş bağımlılığı, genellikle kontrolsüz bir biçimde para harcama ile gelişir. Onyomani belirtileri gözlemlenlenen kişilerin kızgın ya da mutsuz olduğu durumlarda çok daha fazla kontrolsüz bir şekilde harcama yaptıkları gözlemlenir.

Birey kendini alışveriş yaptığı vakit daha mutlu ve daha güçlü hisseder. Rahatsızlığın başlangıcı ila rahatsızlığın anlaşılması arasındaki süre 6 ile 12 ay arasında değişmektedir. Fark edildiğinde önüne geçilmeye çalışılmalıdır. İhmal edildiği takdirde hastalığın derecesii artabililir. Artmasıyla kişide ciddi zararlar meydana gelebilir. Bu yüzden kesinlikle destek alınmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır.

Onyomani, İlk olarak 1915 yılında Emil Kraepelin tarafından 'oniomania' kavramı ile tanımlanmıştır. Alışveriş bağımlılığı, kişilere çabucak konulabilecek bir tanı değildir. Kısa süre içerisinde hastalık kendisini belli etmez. 

Tüketim çılgınlığı ile de alışveriş bağımlılığı yadsınamaz bir gerçek oldu. Bu terim, bireylerin ihtiyaçlardan daha fazla mal veya hizmet satın almaya yönlendirildiği bir durumu ifade eder. Popüler kültürün götürdüğü her yola bireyler sürüklenir hâlde. Birey, topluma uymak ve ait hissetmek istiyor. 

Bireylerin alışveriş bağımlılığına sebep olabildiği düşünülen bazı kişilik özellikleri de bulunmaktadır.

Bu özellikler;

-Düşük özgüven 

-Narsistlik

-Düşük benlik algısı 

-Mükemmeliyetçilik

Onyomaninin belirtileri nelerdir?

-Kişinin kendisini kötü hissettiği durumlarda alışveriş yapmak için güçlü bir istek duyması

-Alışveriş yaptığı zaman rahatlayıp mutlu olma

-Harcanan para miktarının son 1-2 yılda ciddi artış göstermesi

-Kendini durdurmakta zorlanması

-Kişinin çevresinden, alışveriş yapma durumu yönünde eleştiriler alması

-Harcamaların olumsuz durumlar yaratması

Onyomani, tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın teşhis edildiği hastadan alışverişe gitmeden önce ihtiyaç planlaması yapması beklenir. Yoğun ve depresif duygular içerisindeyken alışverişe çıkılmamalıdır.

Alışverişlerin kredi kartları yerine nakit parayla yapılacak olması bireyin maddi zarara uğramasını engelleyebilir. Birey, telefonuna gelecek indirim haberleri, ürün reklamları gibi bildirimleri engellemelidir. Tüm bunlara rağmen kişi bu durumu aşamıyor ve kendine engel olamıyorsa psikolojik destek alması gerekir. Bu sayede alışveriş bağımlılığının nedeni tespit edilebilir. Bireye farkındalık kazandırılır.