Orman Canavarı Efsanesi: A Vava Inouva, Idir

Orman canavarına karşı, bir baba ve kızının korku içinde kurdukları diyaloğun A Vava Inouva şarkısıyla bizlere sunulması.

Asıl adı Hamit Ceryat olan Berberi asıllı sanatçı ve aktivist, 1949 yılında Cezayir'de doğmuştur ve sahne adıyla Idir olarak bilinmektedir.  Idir'in, Berberi dilinde ‘’A vava İnovua’’ isimli şarkısının dilimizdeki karşılığı ise ‘’Küçük Adamım’’ dır.

Aslında bir baba ve kızının konuşmasından oluşan şarkının hikayesi oldukça hüzünlü...

Şarkımızın Hikayesini Anlatmaya Başlayalım :)

Ormanda yaşayan bir aile varmış ve bu ailenin kızı zeytinlikte çalışırmış. Ormanda yaşayan insanlar ise geceleri evlerine erkenden döner ve kapılarını kilitlerlermiş çünkü ormanda bir de canavar yaşarmış ve ormanda yaşayan insanlar, bu canavardan korkarmış çünkü canavar, geceleri ortaya çıkarmış ve insanların sesini taklit edebilme yeteneğine sahipmiş. Bu sebeple, orman halkı canavardan epey korkarmış ve geceleri kimse dışarı çıkmazmış. Güneş batmadan önce eve dönmesi gereken küçük kızın bir gün eve geç dönmesiyle bu güzel şarkının hikayesi başlar. Saat geç olduğundan eve korkuyla dönmeye çalışan küçük kız eve vardığında kapıların kapalı ve kilitli olduğunu görmüş, korkuyla ağlamaya başlamış.

Küçük kız kapıyı çalmış ve babası ona ‘’Kimsin?’’ diye sormuş. Kız ise babasına ‘’Baba kapıyı aç, ben küçük meleğinim.’’ demiş ama babası tedirgin olmuş çünkü orman canavarının insanların sesini taklit edebilme yeteneği varmış ve evin içinde kızın kardeşleri de yaşadığından baba çocuklarını tehlikeye atmak istememiş ve ‘’Canım kızım, kardeşlerini tehlikeye atamam, açamam kapıyı.’’ demiş. Bunun üzerine kız ağlayarak ‘’Babacığım aç kapıyı, beni burada bırakma. Korkuyorum orman canavarından.’’ demiş. Kızının ağlamasına üzülen babanın aklına bir fikir gelmiş. Kızının ayağında halhal olduğunu hatırlayan baba emin olmak için kızına ‘’Kızım halhalının sesini duyur bana!’’ demiş ve baba kapıdaki kişinin orman canavarı değil, kızı olduğundan emin olmuş ve artık bir tehlike kalmadığından kapıyı açmış.

Orman canavarına karşı hem dışarıdaki kızını hem de diğer çocuklarını korumaya çalışan bir babanın beklediği halhal işareti... İşte bu konuşmalar oldukça etkileyici olan A Vava Inouva (Küçük Adamım) isimli şarkıya dönüşmüş.

Şarkının animasyon ile anlatıldığı ve Türkçe altyazılı olarak paylaşıldığı linki sizlere bırakıyorum. Keyifli dinlemeler...

Idir - A Vava Inouva