Ortez ve Protez Bölümü Nedir 

Ortez ve Protez bölümü ile ilgili bir bilgilendirme yazısı

Geçmişte günümüze çeşitli sebeplerden dolayı uzvunu kaybeden insanlar olmuştur. Geçmişte bu insanlar hayatlarının kalanında büyük zorluklar yaşamışlardır. Ancak teknolojideki gelişmelerin sağlık sektörüne de yansımasıyla bu uzuvların yerini doldurabilecek çeşitli protezler ve hasarlı uzuvları destekleyecek ortezler üretilmeye başlamıştır. İşte ortez ve protez bölümü bu alanda yetkin kimseleri yetiştirmeyi amaçlar. 

Ortez ve protez bölümünün mevcut olduğu üniversitelerimiz: 

  • Ankara Üniversitesi 
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi 
  • Üsküdar Üniversitesi 
  • Sağlık Bilimleri Üniversitesi (Gülhane Kampüsü) 
  • İstanbul Medipol Üniversitesidir. 

Ortez ve protez bölümünün ders programına bakıldığında biyoloji yoğunluklu tıp derslerinin yanı sıra fizyoterapi gibi dersler de vardır. Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de inkılap tarihi, İngilizce ve Türkçe dersleri vardır. 

Bu derslerin dışında bazı malzeme ve teknik resim dersleri de mevcuttur. Bol miktarda da protez ve ortezlerin hazırlanışı, hangi hastaya nasıl bir protez veya ortez verilmesi gerektiği gibi alanla ilgili pek çok detaylı bilginin verildiği dersler de mevcuttur. 

Kısacası ortez ve protez bölümü, protez ve ortezlerin hazırlanışı, uygulanışı ve sonrasındaki süreci yürütebilecek, sağlık alanında da yetkin personeller yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Mezun sayısı kısıtlı olduğu için net bir yorum yapmak zor olsa da genellikle sağlık sektöründe çalıştıkları söylenebilir. 

Bu bölümle de serimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Çünkü geriye kalan bölümler zaten son derece popüler ya da bu popüler bölümlerle aynı dersleri ve müfredatları içeriyor. Dolayısıyla daha fazla bölüm incelemesi yapmak gereksiz olacaktır. 

Kaynakça: 

Ortez ve Protez | Medipol Üniversitesi 

Ortopedik Protez ve Ortez Hakkında | Üsküdar Üniversitesi (uskudar.edu.tr) 

Ortez ve Protez Bölümü – Prosthetics and Orthotics (ankara.edu.tr) 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi - Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi - Ortez ve Protez Programı (sbu.edu.tr) 

Sağlık Bilimleri Fakültesi (omu.edu.tr) 

Yükseköğretim Program Atlası (yok.gov.tr)