ÖTENAZİ NEDİR

Acı ve ıstırap çeken bir kişinin hayatını kasıtlı olarak sonlandırma eylemidir.

Yunanca bir kelime olan ötenazi kelimesi bir insanın ya da bir hayvanın hayatlarının dayanılmaz hale gelmesi nedeniyle çok az acı duyulan veya hiç acı duyulmayan şekilde ölümlerine sebep olacak bir enjeksiyon uygulamasıyla kişinin yaşam ünitesinden ayrılarak hayatını sonlandırmak anlamına gelmektedir. Ötenazinin pasif ötenazi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ötenazi işlemi sadece bazı bölgelerde yasal olan ve birçok ülkede yasal olamayan bir işlemdir.

 Ötenazinin uygulanma işlemi en başta bir terapi ve detaylı araştırmayla başlamaktadır. Hasta olmuş olan kişinin ölümü kendisinin istediğini söyleyerek beyan etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ötenazi uygulanmasını isteyen hastalar ötenazi ve ölümün istemeyi sadece kendileri söylediklerinde gerçekleşebilmektedir. Bunun tersi bir şekilde kişinin yakınları bu duruma karışamamaktadır.

Aktif ötenazi hekimin ya da bir tıbbi görevlinin hastanın ölümünü gerçekleştirmek için kasti bir müdahalede bulunması anlamına geliyor. Örneğin hastaya ölümcül bir doz ilaç enjekte edilmesi aktif ötanazi olarak tanımlanabilir.

Pasif ötenazi ise hekimin ya da tıbbi görevlinin hastanın hayatta kalmasını sağlayan müdahaleleri durdurmasını içeriyor. Yani burada müdahalesizliğin kasten ölüme neden olması amaçlanıyor. Buna da örnek olarak suni solunum ya da yaşam destek ünitelerinin fişten çekilmesi verilebilir.

Ötenaz Hangi Ülkelerde Yasal


Dünyada ötanazinin yasal olduğu ülkeler; Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Kolombiya, Avustralya, Yeni Zelanda, İspanya olarak biliniyor.

Hollanda, dünyada ötanaziyi yasal hale getiren ilk ülke olmuştu. Hollanda ve Belçika'da 12 yaşından büyük çocuklar için bile uygulanıyor.

İngiltere, ABD, Fransa, Almanya'da ise pasif ötanazi yasal olarak uygulanıyor.

Gönüllü Ötenazi

Hasta rızasıyla gerçekleştirilen ötanaziye gönüllü ötanazi denir. Aktif gönüllü ötanazi, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’da yasaldır. Pasif gönüllü ötanaziyse Amerika Birleşik Devletleri’nde yasaldır. Hasta kendi ölümünü doktor desteğiyle gerçekleştiriyorsa bu durum için genellikle doktor destekli intihar terimi kullanılır. Doktor destekli intihar İsviçre ve Oregon, Washington ve Montana gibi Amerika Birleşik Devletleri eyaletlerinde yasaldır.

Gönülsüz Ötenazi                       

Hasta rızasının olmadığı durumlarda gerçekleştirilen ötanaziye gönülsüz ötanazi adı verilir. Dünya çapında yasak olan, fakat Hollanda’da Groningen Protokolü kapsamındaki bazı koşullar altında yasallaştırılan çocuk ötanazisi buna örnek gösterilebilir.

İstem Dışı Ötenazi

Hastanın isteğine karşı gerçekleştirilen ötanaziye istemdışı ötanazi denir.

https://onedio.com/haber/otenazi-nedir-otenazi-hangi-ulkelerde-yasal-971628

https://tr.euronews.com/2021/10/25/aktif-pasif-otanazi-ve-yard-ml-intihar-nedir-hangi-avrupa-ulkelerinde-hangi-uygulamalar-va

https://www.hurriyet.com.tr/egitim/otenazi-nedir-otenazi-nasil-yapilir-otenazinin-turleri-ve-cesitleri-41625902