Otuz Yıl Savaşları

Avrupa'yı Sarsan Kanlı Çatışmalar: Otuz Yıl Savaşları

Otuz yıl savaşları 1618 v3 1648 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Dinsel nitelikli savaşlar olarak ortaya çıkıyor ve bütün bu olaylar Prag'da başlıyor aslında. Kutsal Roma İmparatoru Katolik bir hükümran ve Protestanlık o dönemlerde Katolik inancını protesto eden bir mezhep olarak biliniyor ve Protestanlığı yasaklıyor. 4 temsilcisini de Prag'a gönderiyor. Prag Kalesi'nde bu sene içerisinde Protestanlar kaleye giriyor ve İmparator'un 4 temsilcisini camdan atma eyleminde bulunuyorlar fakat temsilcilere bir şey olmuyor. Katolikler melekler korudu diye yorumlarken diğer taraftan Protestanlar gübreye düştüklerini iddia ediyorlar. Yani dinlerine propagandada bulunuyorlar. Kaçmayı başaran temsilcilerin durumu İmparator'a anlatması sonucunda Kutsal Roma İmparator'u Bohemyalıların üzerine gitmeye başlıyor ve böylece dört aşamalı savaş başlamış oluyor.

Savaşın başlamasından sonra iki yıl içerisinde Bohemyalılar yenilgiye uğruyor. İkinci aşamada savaşa Danimarkalılar dahil oluyor. Danimarkalılar maddi imkanlar açısından bolluk içerisinde olmalarından dolayı paralı ordular ile destekleniyorlar. Ancak tüm bu maddi güce rağmen Kutsal Roma İmparatorluğu orduları Danimarkalılara karşı da bir galibiyet elde etmeyi başarıyor. Bu sürece kadar Otuz yıl Savaşları yerel çerçevede gerçekleşiyor. Yaşanan iki aşamanın ardından savaşta üçüncü aşama başlıyor. Bu aşamada önemli olan İsveç ve Fransa'nın işin içine girmiş olması oluyor. İsveç savaşta Fransa'yı destekliyor. Fransa aslında Katoliktir ancak çıkar ilişkisi sebebi ile Protestanları destekliyor. İsveç savaşta yeniliyor ve son aşama olan dördüncü aşama başlıyor. Bu aşamada da artık Fransa devralıyor. Bu durum üzerine Fransa, İsveç ve Hollanda ile ittifak oluyor. Savaş protestanların zaferi ile sonuçlanıyor.

Otuz Yıl Savaşları tarihte önem taşımaktadır çünkü Fransa Devrim Savaşları öncesinin en büyük Avrupa savaşıdır. Westphalia Barışı ile bitmiştir. Barışı hazırlayacak olan konferans, Avrupa'nın en büyük ilk konferansı sayılabilir. Daha önceki uluslararası toplantılar dini nitelikte olurken, Westphalia laik bir konferanstır. Bu sebeple de önem arz etmektedir.

Otuz Yıl savaşları sonucunda, taraflar arasında yapılan tüm anlaşmaları içerisine alan ve savaşın sonlanmasına sebebiyet veren anlaşma da Westphalia Barış Anlaşmalarıdır. Bununla birlikte şu ortaya çıkıyor: Bir yerin egemenliği kimdeyse, oradaki insanların hangi dine inanacağına karar verecek kişi de egemendir. Yani bir toprağın hükmü kimdeyse orada alınacak olan kararlara o kişi karar verir ve dışarıdan kimse kararlarına karışamaz. Dolayısıyla modern devlet kurumsallaşması sürecinde de egemenlik kavramının belirmeye başladığını görüyoruz.