Oyunlar Ve Biz

Hayal gücü bilgiden daha değerlidir.

Çocuklar, doğumlarından itibaren hayat ile ilk bağlantılarını oyun aracılığıyla kurarlar. Oyunlar, yaşamlarının ve gelişimlerinin önemli bir parçasıdır. Onlar sayesinde sorumluluk almayı, sorunlara karşı çözümler bulmayı, kendilerini tanımayı, işbirliği ve organize olmayı öğrenirler. Kendini ifade etmek, hayata hazırlanmak ve sosyal roller edinmek de önemli kazanımlar arasındadır.




Yapılan araştırmalarda, oyun oynamanın sinir hücrelerinin gelişimine katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda beyindeki üzüntü, korku, kaygı ve öfke gibi olumsuz duyguları da ortadan kaldırmaktadır.

Sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de oyunun iyileştirici bir gücü mevcuttur. Yeni tanışılan topluluklarda oynanan oyunlar hem ortam yumuşatıcı hem de kaynaşmaya yardımcıdır.


İsim hatırlamak çoğu kişi için sıkıntılı bir süreçtir. İsim Zinciri oyunu hem isimlerin tekrar edilmesine hem de hoş bir ortama zemin hazırlar. Bu oyunda; kişiler birbirini görecek şekilde oturur. Birinci kişi adını söyler. İkinci kişi hem bir önceki kişinin adını hem de kendi adını söyler ve bu zincir böylece devam eder. Örneğin;

1.kişi: Şüheda
2.kişi: Şüheda- Furkan
3.kişi: Şüheda- Furkan- Mustafa
4.kişi: Şüheda- Furkan- Mustafa- Funda

Kalabalık gruplarla oynanması oyunu çok daha zevkli bir hale getirir. Küçük çocuklarda -özellikle 4-7 yaş arasında- on kişiden daha kalabalık oynanmaması oyunu daha etkili kılacaktır.

Zorlaştırmak için herkes isimlerinin ilk harfinden sıfatlar ekleyebilir. (Şirin Şüheda- Fakir Furkan- Meraklı Mustafa- Fıstık Funda)



Oyunlar her yaş grubu için eğlence ve rahatlama aracıdır. Bunun yanı sıra çocuklar için sosyal ve motor becerileri kazandıkları hayati bir araçtır.