Oyunlardan Uyarlanan Filmler - 1

Oyunlardan beyaz perdeye taşınan hikayeler

Oyun sektörü ve dizi & film sektörü yıllardır birbirlerinden esinlenmekte. Eskiden oyunların filmlerden esinlendiği daha yaygın bir durumken artık daha çok filmler ve diziler oyunlardan esinlenir durumda. Son zamanlarda bunun örneklerini fazlasıyla görüyoruz. Bu yazıda odağımız filmler olacak.


Super Mario Bros. (1993)

Döneminin en popülerlerinden olan ve çocukken hepimizin atarilerinde en az bir defa oynadığı Super Mario Bros., Nintendo'nun gözbebeğiydi. 1993 yılında aynı isimle filmi çıktı.

Super Mario Bros.: The Movie olarak da bilinen bu film bir fantastik macera filmiydi. Bu iki sektör arasında bir köprü görevi olan film, bir video oyununa dayanan ilk uzun metrajlı canlı aksiyon filmi ünvanını elinde tutuyor. Film, Mario ve Luigi'nin, zalim Kral Koopa'nın yönettiği distopik bir evrende başı belaya giren Prenses Daisy'yi kurtarmalarını ve Koopa'nın bu evreni genişletme planlarına karşı dünyayı korumalarını konu alıyor.


Street Fighter (1994)

Dövüş oyunları dendiğinde akla ilk gelenlerden olan Street Fighter serisinin film uyarlaması 1994 yılında filmseverlerle buluştu. Filmde, Guile karakterine dövüş filmlerinden yakından tanıdığımız Jean-Claude Van Damme hayat vermiş ve ona başrol görevinde Raul Julia eşlik etmiştir.

Shadaloo şehrinin diktatörü olan kötü adamımız General M. Bison'ı tarafından tehdit edilen rehineleri kurtarmak için Albay Guile görevlendirilmiştir. Ayrıca Bison, dünyayı fethetmeyi hedeflemekte ve bunu genetiği güçlendirilmiş askerlerden oluşan bir orduyla yapmak istiyor. Bir diğer yandan Bison’un sağ kolu Sagat’tan intikam almak isteyen Chun-Li, Balrog ve Honda, Bison'un üssüne sızma planları yapmaktalar. Ryu ve Ken ise kendilerini bu olayların ortasında bulurlar. Nihayetinde herkesin amacı ortak olduğundan güçlerini birleştirirler ve Bison'ı durdurmak için güçlerini birleştirirler.


Mortal Kombat (1995)

Bir diğer ünlü dövüş oyunu serisi Mortal Kombat da bir filme sahip. Başarılı oyuncu kadrosuna sahip film 1995 yılında çıkışını yaptı. Konusu işe şöyle:

Dünyanın kaderinin belirleneceği bir turnuva vardır ki bu turnuva Mortal Kombat'ın ta kendisidir. Bu turnuvada, Earthrealm (Dünya Diyarının) en büyük savaşçıları, Outworld'un (Dış Dünya) güçlerine karşı savaşmak zorundadırlar. Earthrealm'in koruyucusu olan Lord Raiden tarafından bu turnuvaya katılmak üzere üç dövüşçü seçilir: Hollywood dövüş yıldızı Johnny Cage, özel kuvvetler askeri Sonya Blade ve bir Shaolin rahibi ve dövüş sanatları ustası olan Liu Kang.

Shang Tsung turnuvayı düzenleyen kişi olmakla birlikte Outworld'un güçlü bir büyücüsü ve ruh hırsızıdır. Turnuva Outworld galibiyeti ile sonuçlanırsa Mortal Kombat'ta onuncu kez galip gelmiş olacak ve Earthrealm sonsuza dek fethedilecektir. Johnny Cage, Sonya Blade ve Liu Kang, Raiden'ın rehberliğinde yeteneklerini sergileyerek, Shang Tsung ve onun savaşçılarına karşı savaşmak zorundadırlar.

1997 yılına gelindiğinde Mortal Kombat Annihilation adlı devam filmi ile seri devam etti lakin başarısız gişe sonuçları üçüncü filmi gelmemesine neden oldu. Seri 2021 yılında oyunun haklarının sahibi olan Warner Bros. tarafından yeniden başlatıldı. 2025 yılında devam filminin gelmesi bekleniyor.


Lara Croft: Tomb Raider (2001)

2000'li yılların ilk oyun uyarlaması filmi Lara Croft: Tomb Raider'dı. Başrolünde ünlü ve başarılı oyuncu Angelina Jolie'nin yer aldığı film, 2001 yılında beyaz perdede yerini aldı. Angelina Jolie oyunumuzun baş karakteri Lara Croft'u canlandırmıştı. Kadrosunda önemli isimler barındıran filmde, James Bond karakteri ile akıllarımıza yer eden Daniel Craig de bulunuyor.

Lara Croft, aristokrat bir geçmişi olan yetenekli bir arkeolog ve hazin avcısıdır, belki biraz da maceraperest. Filmde, babası Richard Croft'un kaybolmasının ardından Lara, antik bir eşya olan "Zaman Üçgeni"ni aramaya koyulur. Zamanı kontrol etme gücüne sahip bu eşyanın iki parçası vardır ve dünyanın farklı yerlerinde saklanmış durumdadır.

Zaman Üçgeni'ni tek arayan Lara değildir. Illuminati adındaki gizli bir örgüt, bu eşyanın peşindedir. Ele geçirdikleri gibi gücünü kullanarak dünyayı kontrol altına almak istemektedirler. Lara'yı bekleyen macera dolu bir yolculuk vardır, hem babasının gizemli kayboluşunu çözmek hem de Zaman Üçgeni'ni Illuminati'den önce bulmak için her ne kadar maceralı olsa da tehlikeli bir yolculuğa adım atacaktır. Yolculuğu esnasında, eski bir tanıdıkla, Alex West ile karşılaşır. İkili birlikte tapınaklar, mezarlar ve egzotik mekanlarda düşmanlarla savaşarak Zaman Üçgeni'nin peşine düşerler.


Resident Evil (2002)

Yıl 2002 ve bir efsanenin, belki de sinema serisi haline gelecek olmasından habersiz, ilk filmi çıkıyor. Resident Evil, son dönemlerde yenilenen versiyonlarıyla karşımıza çıkan kült bir oyun serisi. Eski oyunlarının başarısını yenilenmiş versiyonları da izlemeye devam etti. Serinin ilk oyunlarının başarısı, o dönemlerde film uyarlamasına da yansıdı. 2002 yılında çıkışını yapan film de dahil olmak üzere 6 filmlik bir seriye dönüştü. Ünlü model ve oyuncu Milla Jovovich 6 film boyunca başrol görevini üstlendi. Seri boyunca kendisine bir çok önemli isim eşlik etti. Örneğin ilk filmimizin kapağında Michelle Rodriguez'i görmekteyiz. 2021 yılında ise seri Resident Evil: Welcome to Raccoon City filmi ile yeniden başlatıldı.

Umbrella Corporation adındaki büyük bir biyoteknoloji şirketi tarafından Raccoon Şehri'nin altında gizli bir araştırma tesisi olan The Hive'da genetik araştırmalar ve biyolojik silah geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. T-virüsü adlı tehlikeli bir virüsün sızması sonucu tesisin süper bilgisayarı olan Red Queen, tesisi karantinaya alır ve içerideki herkesi öldürür.

Alice, hafızasını kaybetmiş bir şekilde ve kendini The Hive'ın girişindeki bir malikanede bulur. Kısa sürenin ardından Umbrella'nın özel kuvvetler ekibi kendisini bulur ve The Hive'a girmesini isterler. Ekip Red Queen'i kapatmak ve virüsün yayılmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Alice, ekibin diğer üyeleri olan Rainve Matt ile birlikte The Hive'a girer.

Fakat bir sıkıntı vardır, virüsün ölüleri diriltildiği ve onları zombilere dönüştürdüğü anlaşılır. Ekip hayatta kalmak için zombilerle ve diğer mutant yaratıklarla savaşmak zorundadır. Alice, yavaş yavaş hafızasını geri kazanacak ve Umbrella'nın karanlık sırlarıyla birlikte kendi geçmişini keşfedecektir.