Paganizm Nedir? Ne Değildir?

Günümüzde karanlık bir inanç sistemi olarak düşünülen Paganizm aslında nedir?

Paganizm Nedir?

Doğanın yüceltilmesini temel alan bir grup din ve din felsefesi olarak tanımlanabilir, fakat dünyadaki dinler ve onların mezhepleri gibi tek bir kurucu, kutsal kitabı yoktur. Paganların çoğu dünyanın kutsal nimetlerine inanır. Paganizm çoğu zaman ‘yeryüzü dini’ olarak tanımlanır. Böyle tanımlanmasının ana sebebi ise doğada var olan her canlı ve cansız varlığın manevi bir boyuta sahip olduğunun düşünülmesinden kaynaklanır.

Paganizm'in simgesi olan yıldız'ın her bir köşesi doğadaki dört temel element olan; Hava, Toprak, Ateş ve Su ve Ruh'tan oluşur. Bu yıldızı görünce aklınıza 'satanizm'in simgesi gelebilir fakat o satanizm'in yıldızıyla Paganizm'in yıldızı arasında minik bir fark bulunuyor.

Konumuza geri dönecek olursak:

Genel adı ‘paganizm’ olsa da günümüzde neo-pagan olarak tekrardan ortaya çıkmıştır. Neo-pagan ortaya çıkmadan önce Avrupa ve Orta Doğu’da genel çok tanrılı ve Hristiyanlığın öncesindeki halk dinlerini tanımlamak için kullanılırdı.

Neo-Paganizm’in modern dönemde ortaya çıkmıştır. Böylece, doğayla uyumlu yaşamayı ve eski pagan geleneklerini ve törenlerini yeniden canlandırmayı hedefleyen çeşitli inanç sistemlerini kapsar.

Wicca, Druidizm, Asatru gibi çağdaş pagan dinleri bu kapsamda sayılabilir.

Neo-Pagan’ın, yani modern Pagan hareketinin kökeni 20. Yüzyılın başı ile ortalarına dayanır. Fakat Paganizm çok fazla alt dine sahip olduğu için bir din olarak görülmemiştir. Fakat, 2010 yılında paganlığın bir parçası olan Drudizm resmen bir din olarak tanıtılmış ve bir dönüm noktası oluşmuştur.


WICCA

Modern bir pagan dinidir. Özellikle doğayla uyumlu yaşamayı, eski pagan geleneklerini ve ritüellerini yeniden canlandırmayı amaçlayan bir inanç sistemidir. 20. Yüzyılın ortalarında İngiltere’de Gerald Gardner tarafından popüler hale getirilmiştir, ancak kökenleri daha eski pagan inançlarına ve büyü geleneklerine dayanır.


DRUDİZİM

Kelt kültürüne ait eski bir ruhani ve dini gelenektir. Druidler, bu geleneğin rahipleri, bilgeleri, şifacıları ve öğretmenleriydi. Paganizm’in temelinde olduğu gibi druidler de doğaya derin bir saygı, çoktanrıcılık ve doğanın döngülerine uyumlu bir yaşam biçimi üzerine kuruludur. Modern dönemde, Neo-Druidizm adıyla yeniden canlanmış ve eski geleneklerinden esinlenmiş yeni bir ruhani yol olarak ortaya çıkmıştır.


ASATRU

İskandinav mitolojisine dayanan modern bir pagan dinidir. İskandinavya’nın eski halklarının inançlarına, tanrılarına ve geleneklerine dayanan bir yeniden canlandırma hareketidir. Bu terim “Aesir’e sadakat” anlamına gelir. Aesir ise başlıca tanrıların oluşturduğu gruptur. Asatru, 19. Yüzyıl sonlarında ve 20. Yüzyılın başlarında İskandinavya’da ortaya çıkmış ve İzlanda’da yaygınlaşmıştır.

İzlanda’da Asatru inancı en güçlü olduğu ülkelerden biridir. Öyle ki, 1973’te İzlanda hükümeti tarafından resmi olarak tanınmıştır. Günümüzde ise resmi olarak tanınan bir din olarak uygulanır. Bu din, dünyadaki farklı topluluklar tarafından farklı şekillerde uygulanabilir. Bazı topluluklar bu dini daha geleneksel yaşarken, bazıları ise daha modern yaşar. Böylece birey ve topluluklar arasında çeşitli şekillerde yaşanmasına olanak tanınır.


PAGANİZM NE DEĞİLDİR?

Yaygın yanlış anlamaları tersine, kötülük ya da karanlık güçlerle ilgili bir inanç sistemi değildir. Doğanın güzelliklerini ve yaşamın döngülerini kutlayan ona saygı ve minnetar olan bir dünya görüşüne sahiptir. Ayrıca, bazı toplumlar tarafında,  din olmaktan çok inanç yelpazesi/ yaşam tarzı olarak görülebilir. Bazıları ise, Paganizm’in din olarak kabul görmesi için resmen bir savaş içerisindedirler.

Bilindiğinin aksine, tektanrılı dinlere karşıt bir duruş sergilemez, aksine doğanın evrenin çeşitliliği odak noktasıdır. Paganizm, eski zamanlardan kalma inançları modern dünyaya uyarlayarak, bireylerin kendi ruhani yollarını bulmalarına imkan sunar.

Dünyadaki çoğu toplumun, pentagramı görünce kötü seyler düşünmesi aslında Paganizm’in temeliyle alakalı değil. Paganizm ve Paganizm’in alt dinlerinin temeli her seferinde Doğadır. Paganizm’in etimolojik anlamı bile doğayla alakalıdır. ‘Pagan’ sözcüğü, latince ‘pāgānus’ kelimesinden gelir ve bu kelime ‘kırsal’, ‘köye özgü’ ve ‘köylü’ gibi anlamları vardır.