Pamukkale Travertenleri

Pamuk Gibi Hissedeceğiniz Bir Gezi

Travernetler nasıl oluşur?

Travertenler yer altı sularında bulunan kalsiyum karbonatın buharlaşması, suyun üzerindeki basıncın azalması, veya oksijenle teması gibi koşullar sonucunda çökmesiyle meydana gelen kimyasal tortul kayaçlardır.

Pamukkale Travertenleri, Denizli'nin Pamukkale ilçesinde yer almaktadır. Pamukkale Travertenleri Unesco tarafından dünya miras listesine alınmıştır. Travertenler her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Pamukkale Travertenleri gidilmesi gereken listelerinde yer almaktadır. Kesinlikle rahat kıyafetlerle gezilmesi gerekir. Travertenlerin en üst noktasına gidebilmek için biraz yürümeniz gerekiyor. En üst noktaya vardığınızda ise manzaraya hayran olacaksınız. Yazın çok kalabalık olmakta.

Pamukkale Travertenleri'nin yapısı termal sulardan oluştmaktadır. Beyaz kireç taşı formundaki Pamukkale Travertenleri, 35-100 derece aralığındadır. İlk olarak jel halinde oluşmuş, daha sonra çökelti zamanla sertleşerek travertene dönüşmüştür. Pamukkale Travertenleri yer altı sıcak kaynakları bakımından zengin bir coğrafyada yer almaktadır. Geçmişte çeşitli devletleri saldırsına uğramıştır, burada farklı milletlerden izle görmek mümkündür.

Pamukkale Travertenleri'nin hemen yakınında Hierapolis Antik Kenti ve Arkeoloji müzesi yer almaktadır. Arkeoloji müzesinde Frig, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar yer almaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait altın, gümüş, bronz örnekleri sergilenmektedir.