Panik atak ile baş etme yöntemleri
Aniden gelen atak krizleri ile nasıl başa çıkılır?
Panik atak kaba tabirle öldürmeyen ama durumu anlayana ve alışana kadar da süründüren bir hastalık. Genellikle beklenmedik anlarda gelen ve tekrarlayan korkulu ve sıkıntı nöbetleri olarak tanımlanıyor en basit haliyle. Nöbetler çeşitli olarak gelir, 10-30 dakika arasında sürer ve bir süre sonra kendiliğinden de geçebilir. Herhangi bir zamanda ve durumda ortaya çıkabileceği için ilk bilinmedik zamanlarında insanı zihinsel olarak da yıpratır ve güçten düşürebilir bir etkisi de olabilir.
Panik atak belirtileri çeşitli olduğundan kişiye göre farklılıklar gösterebilir. Çoğunlukla görülen belirtiler şunlardır;
· Korku, ezici ve korkunç duygular, kontrol kaybı
· Bulantı ve/veya baş dönmesi
· Artan nabız hızı
· Göğüs sıkışması, nefes darlığı ve zor nefes alma
· Vücut sıcaklığında değişimler
Nöbetler esnasında (kısa vadeli) panik atakla baş etmek mümkündür, bu konuda size yardımcı olabilecek 5 öneriyi aşağıda listeleyeceğim;
1. Panik atak yaşadığınızı fark edin.
Panik atak, güçsüz ve çaresiz olduğunuzda sizi inandırmak için zihninize büyük bir baskı uygulayabilir. Bu yüzden kendinize, panik atak yaşadığınızı ve tüm ataklar gibi bunun da bir zaman sonra geçeceğini fark etmeniz önemli bir adım olur. İçinde bulunduğunuz durumun farkında olmak ve onu bir noktadan sonra yönetebilmeye çalışmak da diğer etkilerden korunabilecek faydalı bir yoldur.
2. Nefesinizi düzenleyin.
Panik atak sırasında, yaşanan sıkıntı yüzünden kontrolsüz soluk alıp vermek panik ve korku duygularını daha da şiddetlendirebilir. Anormal ve hızlı soluk alma hali durumu daha da kötüleştirip tıbbi sonuçlar doğurabileceğinden nefesi düzenlemek, derin ve düzenli nefes almaya çalışmak durumu bir nebze olsa da rahatlatacaktır. Nefesi düzenlemeyi başarır, kontrolü sağlarsanız ne kadar kötü hissederseniz hissedin durumla başa çıkabileceğinizi görmeye yardımcı olacaktır.
3. Hareket edin.
Atak esnasında dolaşıp hareket etmek faydalı olabilir. Yürümek, hem atağın başladığı ortamdan uzaklaşmanıza, hem de ritmik doğası sebebiyle nefesinizi düzenlemenize yardımcı olur. Ayrıca egzersiz halinde salgılanan endorfin hormonu, ruh halinize ve rahatlamanıza da iyi gelecektir.
4. Dikkatinizi dağıtın.
Panik atağın, tüm dikkatinizi üzerinde toplayıp ortamınızı ele geçirmesi ve her düşüncenizi kaygılı bir seviyeye çıkarması olağandır. Dikkatinizi farklı yere çekmek ve başka şeylere odaklanabilirseniz kendinizi negatif ve kaygılı düşüncelerden kurtarabilirsiniz.
5. Duyularınızdan birisini kapatın.
Duyularınızın aşırı uyarılması; sesler, ışıklar ve görüntüler ile bombardımana uğraması panik atağınızı şiddetlendirebilir. Hatta bu bombardıman etkisi tek başına bile panik atak için tetikleyici olabilir. Duyularınızdan birini kapamak, iç huzurunuzu tekrar dengelemeye yardımcı olabilir.
Kaynak: www.yasantipsikoloji.com