Paralel Evren
Her seçim, ardında ulaşamadığımız sonsuz hayatlar bırakır.
Hayatımızdaki her bir tercih bizlere yeni yollar çıkarır, o yeni yollarda yeni seçimler. Bu olay bizim hayatımızın sonuna kadar devam eder. Tıpkı bir ağacın dalları gibi hayatımız devam eder. Tercih ettiğimiz daldaki hikayeyi biliyoruz. Peki ya diğer dallar? Her tercih birer ihtimal olarak sunulur karşımıza, tercihler de yeni hikayeler çıkarır. Peki, hiç başka ihtimalde olmayı diledin mi? Şuan olduğun mesleği yapmadığın, evlendiğin kişiyle evlenmediğin, hayallerinin peşinden koştuğun bir ihtimali hayal ettin mi?
Hiç de bilimsel olmayan bir yaklaşımla yaklaşacağım bugün bu konuya. Kendinin farklı ihtimallerin içinde düşünmek bana her daim çekici gelmiştir. Belki yaptığım doğru değil ama şuan onu yapsaydım, hayatım nasıl oldurdu nasıl değişirdi diye düşünmek, üzerine senaryolar yazmak keyif veriyor bana. Başka ihtimallerin içinde kendini hayal etmek... Paralel hayat da benim için bu yüzden ilgi çekici aslında. Kendinin başka dünyalar içinde var olduğunu bilmek enteresan bir his. Evrenin bir yerinde benden çok farklı ya da bana çok yakın boyutlar arası çoklu evrende farklı farklı ''ben'' lerin oluşu dikkat çekici bir konu gibi. Senden çok mutlu bir sen ya da senden daha zengin veya senden daha zorda yaşayan sen. Her bir tercihinde paralelde oluşan yeni bir ihtimali hayal etmek.
Bu olayı en ilginç hale getiren şeylerden biri de Dejavu kesinlikle. Doğru yazımıyla "Déjà vu", Fransızcada "zaten görülmüş" demektir. Bazen yaşadığınız bir an hiç de yabancı gelmez. Sanki daha önce tekrar yaşadığını hissedersin. O anın içinde bulunduğuna dair bir kanı oluşur zihninde işte buna hafıza hatası denmektedir. Dejavu bilimde tam olarak açıklanamasa da farklı teorilerle açıklanmaya çalışmıştır. Devaju'yla paralel evrenin kesiştiği bir nokta vardır. Buna göre paralel evren dediğimiz şeyde sonsuz evren vardır ve bu evrenler farklı zaman çizgilerinde yaşarlar ama bazen bu zaman çizgilerinde sapmalar meydana gelir ve iki zaman çizgisi kesişir ve biz de bunun sonucunda sanki bir anı daha önce yaşadığımızı hissederiz. Diğer bir bakışa göre de bu evrenler farklı alternatiflerde yaşansa da aynı anları yaşadıklarında hissetmesi üzerinedir. Farklı evrendeki senle aynı şeyi yaşamak. Bu gerçekten ilgi çekici.
Bir de paralel evrenle ilişkilendirilen bi diğer olay da rüyalardır. Bazı teorilere göre bizden farklı olan ihtimale erişim sağladığımız şeydir rüyalar. Bununla ilgili Kuantum Teorisi, Lucid Rüya (Bilinçli Rüya)Teorisi, Bilinçaltı ve Paralel Evren Spekülasyonları gibi teoriler oluşturulmuştur. Tabii ki bunları kanıtlamak pek mümkün değil ama var olan zamandan beri birçok teoriler üretilmiştir Paralel Evren üzerine. Mesela bunlardan biri de karadeliklerdir. Karadeliklerden paralel evrene geçiş olabileceğini düşünen bilim insanları da vardır. Bu konuyu en çok ele alan sinema dünyasında DC'dir.
Tabii tüm bu teorilere benim bakışım daha romantik. Bilimsel varlığının kanıtlanmasından çok var olma ihtimaline yoğunlaşıyorum. Mesela eskiden bir gönderi görmüştüm ve bu beni oldukça düşündürmüştü. ''Düşünsenize bir gün kapı açılıyor, karşınızda biri elinde bir kitapla; Sen benim en sevdiğim kitabın karakterisin, hikayenin sonunu biliyorum ve değiştirmek istiyorum diyor.'' yazıyordu ve o gün düşündüm acaba paralel evrenle ilgili olabilir mi yazdıklarımız veya yaşadıklarımız başka bir evrende bir kitap olabilir mi diye? İnsan bir yandan özel hissederken kendini diğer yandan da küçük hissediyor öyle ki bu hem mutlu ediyor hem de acaba bu sıkıcı kitabı kim okur diye düşünmekten alamıyor kendini.
Kuantum fiziğinin çoklu dünyalar yorumu sonsuz sayıda farklı paralel evren olduğunu söyler. Hayatın her anında yeni bir evrene girersin verdiğin bir kararla.
-Matt Haig, Gece Yarısı Kütüphanesi