Pareto İlkesi

Çoğu olayın %80'ini oluşturan %20'lik kesimdir.

Olayları meydana getiren sebepleri yüzdelik dilimle göstermek istesek bu %20'ye tekabül eder ve bu da önemli azın yasasını gösterir.

Az bir kitlenin çoğunluğun ulaşamadığı zenginliklere ulaşabiliyor olması, çok çalışmadan sizden daha yüksek not alan arkadaşlarınızın başarı sebebi veya rastgele ve az bir uğraşla hayli yüksek verim alınabilmesi hepimizi sorgulamaya iten durumlardan bazıları. Neden gece gündüz çalıştığınız işler ya da kendisine çok emek verdiğiniz kişiler size verdiğiniz eforun tam karşılığını vermiyor? Mesela neden okuduğumuz bir kitabın, izlediğimiz bir dizinin veya arkadaşımızla yaptığımız bir konuşmanın hatta yaptığımız çok büyük bir tartışmanın bile bir süre sonra sadece %20'sini hatırlıyoruz? Nedir bu işin sırrı?

Bizim gibi bu durumu açıklığa kavuşturmaya çalışan Joseph Juran, İngiltereden sonra İtalya'nın da topraklarının %80'inin %20'lik kesime ait olduğunu fark ederek bulmacanın önemli bir parçasını bulan Ekonomist Vilfredo Pareto'nun adını önermesine vererek bizlere bu durumun adını koyabilmemizde yardımcı olmuştur.

Maaşınızın, vaktinizin, çevrenizle iletişiminizin, tartışırken kullandığınız ses tonunuzun, medya kullanımınızın, uyuma sürenizin %20'sinin ne kadar verimli ve güçlü bir hal alabileceğini hayal edebilir hatta hayata geçirebilirsiniz.

Bu ilkeyi kullanarak hayatınızdaki boşlukları %80 verimle kapatabilmeniz dileğiyle

Herkese güzel günler.