#Paris2024 Paralimpik Sporcularımızdan Tarihi Başarı

Paralimpik sporcularımız bu sene olimpiyatlarda başarıdan başarıya koştu!

26 Temmuz - 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunlarından sonra Paralimpik sporcularımızı da Paris'e uğurladığımızı ve 28 Ağustos - 8 Eylül tarihleri arasında çeşitli dallarda ülkemizi temsil edeceklerini yazmıştık. Geçtiğimiz günlerde son bulan Paralimpik Oyunlarında sporcularımız gerçek manada tarih yazdı. Bu sene rekor katılımla Paris'e giden ekibimiz, organizasyonun ilk gününden son gününe kadar çeşitli dallarda altın, gümüş ve bronz olmak üzere madalyalar kazanarak kürsüye çıkarak ülkemizi gururlandırdı.

Sporcularımızdan Rekor Üstüne Rekor!

Paralimpik Oyunlarında bu sene sporcularımızdan dünya rekorları ve ilkler de ardı ardına geldi. İlk olarak 29 Ağustos günü gerçekleştirilen müsabakada para okçumuz Öznur Cüre Girdi, kadınlar makaralı yay sıralama atışlarında 704 puanla ilk sırayı aldı ve aynı zamanda dünya ve paralimpik oyunlar rekoru kırdı. Ardından Milli para taekwondocumuz Ali Can Özcan, erkekler K44 58kg'da katıldığı ilk oyunda gümüş madalya alma başarısını gösterdi. Para masa tenisinde ise Rio 2016 ve Tokyo 2020'de bireyselde iki kez altın madalya kazanan Abdullah Öztürk, çift erkeklerde bronz madalyanın sahibi olarak 4 paralimpik madalyasına ulaşan ilk sporcumuz oldu. Öte yandan 2 Eylül tarihinde para atletimiz Aysel Önder, kadınlar T20 400m elemelerinde 54.96'lık derecesiyle dünya rekoru kırarak finale yükseldi. Önder aynı zamanda bu dalda bize madalya kazandıran ilk sporcumuz olarak da tarihe geçti

Yine ilk kez katıldığı para halter dalında Abdullah Kayapınar gümüş madalya alırken, Ebru Acer ilk katıldığı para tenisten bronz, klasik yayda bizi ilk kez temsil eden Sadık Savaş ve Merve Nur Eroğlu ikilisi gümüş, para judoda ilk kez katıldığı oyunlarda Cahide Eke bronz, para yüzmede Sevilay Öztürk ilk kez bronz, tekerlekli sandalye eskrimde ülkemizi ilk kez temsil eden Hakan Akkaya bronz madalya alma başarısı gösterdi. Para yüzmede bize ilk altın madalyayı ise Umut Ünlü getirdi. En çok madalya beklentisi olan Goalball takımımız ise finalde rakibi İsrail'i mağlup ederek üst üste üçüncü kez olimpiyat şampiyonu oldu ve adını tarihe altın harflerle yazdırdı.

Bizi temsil etmiş olan tüm sporcularımıza bir kez daha teşekkür ederiz!

İşte olimpiyatlardaki diğer madalyalarımız ve Türkiye'nin Paralimpik Oyunlarındaki genel başarı tablosu:


Kaynak: Team Türkiye X hesabı