Piktogram Tasarımı Nasıl Olmalı?

Herkes için erişimi sağlayan iletişimin etkili aracı; piktogram.

Piktogramlar oluşturulurken tarafsız, anlaşılır ve evrensel olmasına dikkat etmek gerekir. Her milliyetten ve kültürden insanın piktogramları gördüğünde aynı şeyi düşünmesi önemlidir. Zaten piktogramların amacı da budur. Piktogram denildiğinde herkesin ilk aklına gelen temsillerden birisi wc piktogramlarıdır.

Birçok farklı temsiliyeti olsa da wc piktogramlarının ortak özelliği kadın ve erkek figürlerinin sembolikleştirilmesidir.

Diğer en önemli piktogramlar ise trafik işaretleridir.

Piktogramların en önemli özelliği; en basit ve anlaşılır şekilde, gören kişinin aklında kavramı oluşturmasıdır. Piktogramlar günlük hayatımızı kolaylaştırır ve dilini bilmediğimiz bir ülkede yer-yön tayinini yapabilmemizi sağlar. Evrensel olması bu açıdan önemlidir. Nerede olursak olalım yolumuzu bulmamıza ve ihtiyacımız olana ulaşmamızı sağlar. Anlamın hızlı kavranmasını sağlayan etkili bir iletişim aracıdır. Herkes için erişimi sağlar ve dilin engellerini aşar.

Piktogramların kullanım alanlarında; trafik levhaları, tüketici ürünleri, eğitim kurumları, ulaşım, havaalanı, hastane ve sağlık kuruluşları yer alır.

Olimpiyat Piktogramları Çalışması

Muğla'nın Bodrum ilçesinde olimpiyatlar düzenlenseydi alanda bulunan piktogramlar nasıl olabilirdi diye düşünerek oluşturduğum piktogram tasarımlarını paylaşmak istiyorum.

Kültürel özellikleri de dikkate alarak Bodrum'un en önemli özelliklerinin tarihî, mimarisi ve biricik Bodrum mandalinası olduğunu fark ettim. Öyle ki Bodrum mandalinası pazarda geniş bir alana yayılmış durumda. Kokusu ve lezzetiyle adını taşımasının yanında parfümler ve kolonyaları da oldukça satmakta. Ayrıca Bodrum'un rengi turkuvaz ve o ahenkli deniz rengidir diye tahmin ediyorum. Yanına mandalina turuncusunu da eklediğimizde kontrastı yakalamış oluyoruz aslında.

Yazının başında bahsettiğim piktogram tasarımının özelliklerini de göz önünde bulundurduğumda, anlaşılır ve evrensel olabilmesi için figürleri kullandım. Bodrum mandalinası ikonunu arka planda kullanarak çağrışımı sağlamaya çalıştım ve kontrastı oluşturdum. Mandalina kesit ikonunu her piktogram için uygun açılarda yerleştirdim ki denge ve renk bütünlüğü sağlanabilsin. Ayrıca su sporları ve kürek için yatayda kullanarak kürekte kano gibi su sporlarında ise arkadan batan güneş gibi gözükmesini sağlamaya çalıştım.