Platform

Herkes için eşitlik mi, kendin için çıkar mı?

Platform, Galder Gaztelu-Urrutia tarafından yönetilen 2019 yapımı İspanyol sosyal bilimkurgu-korku filmidir. Film "Dikey Öz Yönetim Merkezi" denilen büyük, kule tarzı bir yerde geçiyor. - Goreng, Delik’e sigarayı bırakmak ve diplomayı almak için kendi isteği ile sistemi bilmeden içeriye girmiştir. Oda’ da uyandığında da oda arkadaşından sistemin ne olduğunu öğrenmiştir. Delik adlı hapishanede ayda bir kat değişiyor. Her odada 2 mahkum kalıyor. En üst kattan başlayarak -1 numaralı odadan- en son kat -333 numaralı odadan- kata kadar tek bir masa yemek iniyor ve en alt kata inene kadar bir kattan sonra yemek insanlara kalmıyor ve bu şekilde belli insanlar bir ay aç kalıp çoğunlukla birbirlerine zarar veriyor. Eğer platformda aldıkları yemekleri yemeyip saklarlarsa oda ısınmaya başlıyor. Yeşil ışık yandığında yemek platform ile geliyor ve kırmızı ışık yandığında uyuyor oluyorlar. Bir ayın sonunda odaya gaz yayılıyor ve uyuya kalıp başka bir odaya geçiyorlar.

48.KAT

Goreng ilk ay 48. katlı odada Trigmagasi ile birlikte kalıyor. Trigmagasi yanına bıçak almayı tercih ediyor. Kendisi bir adam öldürme suçu ile içeriye girmiş ve akıl hastanesi mi yoksa delik mi diye sorduklarında deliğe girmeyi tercih etmiştir. Trigmagasi ile birlikteyken birlikte Goreng getirdiği Don Kişot adlı kitabı okuyup iyi vakit geçiriyorlardı. Bir gün platform indiğinde birlikte inen Miharu ile tanışıyor ve Trigmagasi ona Miharu’nun çocuğunu aradığını ve bunun için oda arkadaşlarını bile öldürdüğünü söylüyor. Bir ay sonra Trigmagasi ile 171. katta birlikte kalkıyorlar. Trigmagasi bu katta uyandıkları için Goreng’i rehin alıyor ve parça parça kesmeye çalışırken Miharu onu kurtarıp Trigmagasi’yi öldürüyorlar.

33.KAT

Goreng 33. katta Imoguiri ve yanına getirdiği köpeği Ramses ile tanışıyor. Imoguiri onu hapishaneye alan kadın olduğunu anlatıyor. Ve Imoguiri’nin amacı herkes bir alt kata yetecek kadar iki tabak öğün bırakıp hakkını yemeleri için insanları uyarıyor. Bir gün platform ile birlikte Miharu geliyor dayak yemiş bir şekilde. Onu odada misafir ediyorlar ve sabah Miharu Imoguiri’nin köpeğini yemesiyle sonuçlanıyor. Goreng kadından bahsederken Imoguiri onun aslında yalnız bir film oyuncusu olduğunu ve çocuğunu aradığının yalan olduğunu söylüyor. Bir ay sonra ikisi de 202 numaralı odada uyanıyor ve Imoguiri kendisini bu odada açlığa dayanamayıp öldürüyor. Goreng bu dönem içerisinde hem Imoguiri hem de Trimagasi’nin hayallerini görmeye başlıyor.

6.KAT

Goreng, Baharat adında bir adamla birlikte 6.katlı odada denk geliyor. Birlikte silah yapıp her kata hak ettikleri yemeği verme kararı alıyor ve platformun dinamiğini değiştirmeye karar veriyorlar. Tahmini 250 kat olduğunu düşündükleri bir yolculuğa çıkıyorlar ve 51. kattan sonra yemek veriyorlar. Miharu’nun öldürüldüğü odada saldırıya uğrayıp son odanın 333. katta olduğunu öğreniyorlar ve orada bir kız buluyor. Bu kızın mesaj olduğunu düşünüp en alt kattan en üst kata platform ile yolluyorlar.

Filmin sonuç kısmında ise planın işe yarayıp yaramadığını ve üst düzey yöneticilerin çukurdaki insanları önemseyip önemsemediklerini izleyicinin yorumlamasına bırakılıyor. Aslında ilk kata gelen kızın farklı bir sonunu filme aldık, ama daha sonra filmden çıkarmaya karar verdik. Bir yandan insanoğlunun sınıf farklılıklarına, üst kattakiler ile alt kattakilerin mücadelesine tanıklık ediyor. Demokratik hareket edilirse kimsenin açlıktan ölmeyeceği gerçeği varken, bunu tercih etmek yerine kapital sistemi tercih etmelerine kadar birden fazla eleştiriyi ele alıyor. Diğer gizemli kalan konusu da Goreng ve Baharat’ın 333. katta karşılaştığı kızın kim olduğu. Film boyunca Miharu’nun çocuğunu aradığına şahit olduğumuz için akla gelen ilk ihtimal de bu oluyor. Ufak kızın da Miharu gibi Asyalı olması bu ihtimali daha da kuvvetlendiriyor. Ancak bu noktada eskiden yönetim için çalışan Imoguiri’nin söyledikleri kafa karıştırıyor. Imoguiri’ye göre Miharu, çocuğunu arayan bir kadın gibi davranan, ruh hastası bir oyuncu. Imoguiri, Goreng’e, Miharu’nun El hoyo’ya yalnız geldiğini, ayrıca buraya 16 yaşından küçük kimsenin alınmadığını söylüyor. Aslında bu son söylediği bu sorunun cevabını da içinde barındırıyor. Çünkü filmin sonunda görüyoruz ki aslında buraya 16 yaşından küçük bir kız da alınmış. Ayrıca Imoguiri El hoyo’da 200 kat olduğunu söylerken aslında 333 kat olduğunu da görüyoruz. Tüm bunlar Imoguiri’nin söylediklerine güvenilmeyeceğini gösteriyor. Bunun başlıca sebebi ise aslında Imoguiri’nin yıllarca çalıştığı El hoyo’da gerçekte olanlardan habersiz olması. Filmin bu şekilde bitmesi izleyenlerde soru işaretleri ya da birçok farklı görüş ile akıllarda kalması ile ikinci filminin çıkacak olması da heyecan uyandırıyor.