Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir?

Son yıllarda görülme sıklığı oldukça artan Polikistik Over Sendromu hakkında bir bilgilendirme.

Geçtiğimiz hafta apandisitle mi yoksa yumurtalıklarımla mı alakalı olduğuna emin olamadığım bir ağrı hissettiğim için bir uzmana başvurmuştum. Yaptığı birkaç kontrol sonrasında ise Polikistik Over Sendromum olduğu kanısına vardı. Günümüzde birçok kadında görülen bu Polikistik Over Sendromu neymiş gelin birlikte öğrenelim.

Yumurtalıklarda oluşan iyi huylu ve küçük birçok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişen ve kendini belli eden Polikistik Over; bir süre sonra regl gecikmesi, ani kilo artışı, vücut genelinde aşırı tüylenme, halsizlik hissi veya akne oluşumu ile belirti vermeye devam eden bir kadın hastalığıdır. Ancak bu belirtilere sahip olmak zorunda değilsiniz, zira ben sadece regl gecikmesi ve yoğun halsizlik problemlerine sahiptim.

Yumurtalıklarda oluşan kistler sebebiyle de yumurtlama düzenini bozmasıyla bilinen Polikistik Over Sendromu, kontrol altına alınmadığı takdirde karaciğer yağlanması, hipertansiyon, depresyon, metabolik sendrom ve hatta kısırlığı da beraberinde getirdiği için mutlaka ciddiye almak gerekiyor. Nedeni tam olarak bilinemese de çevresel faktörlerden ziyade genetik yatkınlık bu hastalığın oluşumunda büyük önem taşıyor, benim annemde de var olan bir rahatsızlık olduğu için en büyük zeminin bu şekilde oluştuğunu söyleyebilirim.

Ultrasonografi ile tespit edilen PKOS hastalığında yumurtlamanın olamama sebebi ise yumurtaların bozulmuş hormon düzeyleri nedeniyle olması gerektiği gibi gelişemeyip yumurtalık çeperinde birikerek kistleşmesidir. Maalesef kulağa korkutucu geliyor, ancak günümüzde maruz kaldığımız kimyasal maddeler ve ek olarak genetik yatkınlıklarımız nedeniyle oldukça yaygın bir hastalık...

Peki nasıl başa çıkacağız?

PKOS tedavisi kadın hastalıkları ve doğum doktorları tarafından kişiye özgü olarak planlanır, ancak eğer Polikistik Over nedeniyle ortaya çıkan ekstrem problemleriniz varsa tedavide önce bunların üzerinde duruluyor. Aşırı tüylenmenin sebebi olabilen fazla erkeklik (androjen) hormonu salınımının düşürülmesine yönelik ilaç tedavisi, aşırı kilo artışına yönelik uygulanabilecek diyetler, akne sorunlarının önlenmesi için kremler veya doğum kontrol haplarından faydalanılması gibi birkaç farklı tedavi yöntemi kullanılabilir. Yani özetle, tedavi biraz da hastada gelişen semptomlara bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Kısırlığın önlenebilmesi de mevcut çözümler arasında!

Ben korkmuyorum, siz de korkmayın. Ancak tedbiri elden bırakmamak çok önemli tabi.