Popüler Kültür Nedir?

Günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz popüler kültür kavramı nedir?

Sosyal medyanın bu denli hayatımıza dahil olması beraberinde çeşitli sonuçları da getirdi. Bunlar en bilineni ise popüler kültür. Tüketimin çılgınca arttığı bu yüzyılda, çağa ayak uydurmak adına bireyler her geçen gün bu girdabın içine çekilmekte. Geçmişte bu konu ile ilgili araştırmalar yapılmış sanki bugün birebir tahmin edilmiş.

Peki bu dilden düşmeyen popüler kültür nedir? Popüler kültürün temel özelliği, büyük kitleler tarafından benimsenen, tüketilen ve gelişen teknolojiyle birlikte anlamlandırma süreçlerinin, büyük ölçüde medya ve diğer kitle iletişim araçları tarafından belirlenip şekillendirildiği bir nitelik taşımasıdır.

Popüler kültür bir bakıma aşırı tüketimin normal olduğunu harcadıkça eksiklerinde çoğaldığını daha çok alınması gerektiğini savunur. İnsanlar maddiyata bağlanır, kendi özgünlüklerinden vazgeçer. Toplumun belirlemiş olduğu düşünceleri benimser.

Popüler kültür, evrensel kültür değildir. Örneğin Fyodor Dostoyevski, Lev Tolstoy ya da Anton Çehov, dünya genelinde kitapları çok satan yazarların başında geliyor. Fakat bu isimler ''bestseller'' olarak tanımlanmaz. Dünya klasikleri içerisinde yer alan yazarların eserleri niteliklidir ve popüler kültür ilkeleriyle örtüşmez. Popüler yazarların kaleme aldığı eserler ise evrensel kültürün içinde yer alan kitaplar kadar değildir. Genelde eğlenceli bir içeriğe sahip olup herkesin anlayabileceği sade bir dille yazılırlar.

Peki popüler kültürün hayatımıza etkileri nelerdir? Öncelikli olarak popüler kültür sizlere geçici olarak bir tatmin ve mutluluk sağlıyor. Tüketme eğilimlerinizin artmasına sebebiyet vererek, sizi sınıflandırmaya çalışır. Popüler kültür ile sosyal medyayı daha aktif kullanmaya başlarsınız ve sürekli olarak size tavsiye edilen tüketim çılgınlığına bulaşmış olursunuz.

Aslında çevrenizi dikkatlice izlediğinizde çok fazla örnek bulabilirsiniz. Giyimden, eğlenceye, müzikten, yaşama her alanda popüler kültürün etkisi bulunmaktadır. Televizyon, müzik ve eğlence sektöründeki birçok ünlü isim 'popüler kültür ikonu'' olarak tanımlanır. Madonna, Michael Jackson ve Andy Warhol, bu isimlere örnek olarak gösterilebilir. 2012 yılında Güney Koreli Şarkıcı PSY'nin Gagnam Style şarkısı o dönemde aşırı sevilmiş her yerde çalmaya başlanılmıştı bunu da örnek verebiliriz.

Özellikle medyanın da hayatımızda olduğu bu devirde popüler kültürün yayılışının kolaylaştığını da görebiliriz. Örneğin, yeni üretilen bir allığın tanıtımı çeşitli insanlar tarafından medyada anlatılması ve tüketici adaylarının onu sanki alması gerektiği gibi hissedip satın alması, tanıdık tanımadık herkesi bu satın almaya teşvik etmesi...

Başka bir örneği incelersek, yeni bir filmin vizyona girmesi herkesin onu delice izlemesi editler yapması popülerliğini artırması, oyuncuların figürlerinin çıkarılması, müziklerinin dinletilmesi ve izlemek istemeyen kişileri bile bu filmin izlemesi gerektiğini vurgulaması. Mesela yakın zamanda çıkmış olan Squid Game dizisi en büyük örneklerden biri.




KAYNAKÇA

https://demokratikmodernite.org/populer-kultur/

https://www.iienstitu.com/blog/populer-kultur-ve-hayatimizdaki-yeri

https://www.milliyet.com.tr/egitim/populer-kultur-nedir-ne-degildir-populer-kultur-ornekleri-nelerdir-6442226

"Fotoğraf Pinterestten alıntılanmıştır."