Popüler Kültür Nedir?

Popüler Kültür hakkında ne biliyoruz?

Popüler kültür büyük bir kitle tarafından benimsenen, toplumun büyük bir kesiminin ilgi alanlarını, beğenilerini ve değerlerini yansıtan gelip geçici bir kültürdür. Hızla değişen ve gelişen bir yapıya sahiptir. Kısacası popüler kültür, toplumların yaşam biçimini, kimliğini ve değerlerini şekillendiren önemli bir faktördür diyebiliriz.

 ‘Popüler’ “halka ait olan “anlamına gelirken zamanla “pek çok kimse tarafından tanınmış, kabul görmüş “anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Gündelik bir kültür olmakla birlikte ortaya çıktığı toplumu eğlendirmekte ve onları yönlendirici bir güce sahip olmaktadır. Eğlenme, giyim, yeme içme, sanat gibi çeşitli alanları içinde barındırmaktadır. Popüler kültürün kitlelere ortak bir yaşam tarzı sunduğunu söylemek mümkündür. Yani bizlere yaşamı nasıl sürdüreceğimizle ilgili temel seçimlerimiz ve genel hayat görüşümüzü sunar. Bu sayede bireyler düşünmekten ve sağlıklı tercihler yapmaktan uzaklaşarak bulunduğu durumu ve konumu kabul ederek uyum sağlar. Bireyler uyum sağladığı her anda ise kitle üretiminin ve kitle tüketiminin fark etmeden bir parçası haline gelir. Örneğin moda, popüler şarkılar, popüler mekanlar vs. Bu örneği çoğaltmak mümkündür.

Popüler kültür insanlara sahte ve geçici mutluluklar sunarak tüketime teşvik eder. İnsanlar anı yaşamak için popüler pazarın bir nesnesi haline gelir. Örneğin popüler kültür boş zaman aktivitesi olarak bireyleri alışverişe yönlendirir. Böylece kitle üretiminin sürekliliği ve garantisi sağlanır. Bireyler ekonomik düzeylerini gözetmeksizin popüleri kullanarak kendini yeterli ve mutlu hissetmek ister. Aksi halde toplum tarafından soyutlanacağı düşüncesi ile huzursuz hisseder. Temel ihtiyaçlar ve gereksiz olan arasında insanların karar verme süreci ortadan kaldırılır. Böylelikle toplumda bir tek tipleştirme ortaya çıkmaktadır.