Popüler Kültürün Babası Edward Bernays ve Özgürlük Meşaleleri
Sigaranın nasıl normalleştiğine birde böyle bakın.
1929'da Amerika Paskalya gününde bir grup kadın yürüyüş esnasında sigara yaktı.
1929'a kadar kamusal alanlarda sigara içen kadınların toplumda iyi bir imajı yoktu. Ancak bu yürüyüş ertesi gün gazatelerde büyüjk bir sükse yarattı. Kadınlar artık özgürdü, sigara onların özgüelük mesşalesiydi.
Bu olayın baş kahramanı halkla ilişkilerin babası sayılan Edward Bernays'tı. Muhteşem zekası ile popüler kültürün nasıl yaratıldığını ve yönlendirdiğini gösteren örnek bir olaya şahit olacağız.
Neler Oldu?
Bernays, Luky Strike sigaram markasının satışlarını yükseltmek için görevlendirilmişti. O dönemde kadınların dışarıda sigara içmesi yıkılmayan bir tabuydu. Sigmund Freud'dan ilhamlanan Bernays kadınların toplumsal eşitlik arzularının sigara ile ilişkilendirirdi. Sigara artık kadınların özgürlük meşalesini simgeliyordu.
New York'ta düzenlenen paskalya yürüyüşünde kadınları sigara içmeleri için teşvik etti. Yerel basın bu olaydan "kadınların özgürlük yürüyüşü" olarak bahsetti. Her şey planlandığı gibi oldu, sigara alışkanlık olmaktan çıkmış toplumsal bir sembole dönüşmüştü.
Popüler Kültür ve Sigara
Bernays'ın bu kampanyası sadece halkla ilişkiler tarihini değil popüler kültürün gelişimine de yön vermiştir. Çünkü; tüketim artık bir kimliktir. Kadınlar sigara içerken sadece keyif almıyor topluma karşı duruşlarını da gösteriyorlardı. Medyanın, basının gücü toplumsal normları şekillendiriyor, özgürlük ile eşleştiren bu olay, kadınlar için"özgür kadın" imajı bir çok alanda tekrar tekrar gündeme geliyor.
Sigara sosyal kültürel bir anlam kazanıyor. Günümüzde markaların yaşam tarzı sunmalarını temelinde de bu olay yatmaktadır.
Geçmişten Bugüne Etkisi
İİletişim sektörünün her alanında hala Edward Bernays'ın yöntemleri kullanılıyor. Satın alma alışkanlıklar sadece kaliteye göre değil, onun neyi temsil ettiğine göre şekilleniyor artık. Bu noktada popüler kültür taşıyıcı konumuna geliyor. Bernays'ın "Özgürlük meşalesi" sadece pazarlamada görülen bir zirve değil; tüketim toplumu, medya, kültür arasındaki zincirlemenin ilk büyük deneyimi olarak tarihi kazındı.
Sonuç Olarak
Popüler kültür, yalnızca toplumun benimsediği bir olgu değil; bilinçli olarak tasarlanan. Yönlendirilen hatta dönüşebilen bir yapıdır.