Post-Empresyonizim (Yeni-İzlenimcilik) Akımının Doğuşuna Bir Bakış

Van Gogh'un Yıldızlı Gecesi tablosunu neredeyse hepimiz biliyoruz. Peki ya hangi akıma ait olduğunu biliyor muyuz?

Georges Seurat'ın Grande Jatte Adası'nda Bir Pazar Öğleden Sonrası, Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosunu kimilerimiz ismen, kimilerimiz ise tablolarından tanıyoruz. Bu iki farklı ünlü ressamın yaptıkları resimler birbirine benzemese bile bir akımın altında birleşiyorlar. O akımın ismi ise Post-emresyonizm.

Post-empresyonizm Nedir?

19.yy'da Fransa'da ortaya çıkan post-empresyonizm bir sanat akımıdır. Post-empresyonist ressamlar, empresyonizm(izlenimcilik) yani ışık ve renklerden ötürü ortaya çıkan görsel izlenimleri yansıtmayı reddederler. Kişiliklerini ortaya koyarak kendi perspektiflerinden bizlere resimleri yansıtırlar.

Bu akım Pablo Picasso ve Henri Matisse ünlü ressamları da etkileyerek,19.yy sonlarında ve 20.yy başlarında sanat tarihinin gidişatını değiştirdi. 

Post-empresyonizm akımının özellikleri:

1) Desenli fırça darbeleri: Post-Empresyonistler genelde kısa fırça darbeleriyle yapılan kırık renkleri tercih ederler. Seurat gibi ressamlar, sonradan noktacılık olarak bilinen bir teknik olan, birbiriyle zıt olan renklerle özenle koyulmuş noktalarla resim yaparak bu fikri ileri götürmeyi sağladılar.

2) Sembolizm: Post-Empresyonist ressamlar genelde soyutlama ve geometrik şekilleri birdenbire şekillerde kullandılar ve sonraki yüzyılda Kübizm akımının da ortaya çıkmasına zemin hazırladılar.

3) Doğal olmayan renkler: Post-Empresyonist ressamlar, konunun doğru olmasından çok bir duyguyu veya perspektifi sağlayan doğal olmayan renkler kullandılar.

Vincent Van Gogh'un Yıldızlı Gecesi:

Haziran 1889 yılında yaptığı bu yağlı boya tablosu, gerçek üstü desenleri ve resimleri bir arada kullanıyor.

Grande Jatte Adası'nda Bir Pazar Öğleden Sonrası:

ünlü ressam Seurat, eşsiz bir noktacılık stili kullanarak, ferah bir öğleden sonrasında gezinen bir kalabalığın görselini oluşturmak için zıt renkler kullandı. 

Paul Signac:

Yine noktalama tekniğini kullanan ressam Paul Sinac, yaptığı resimlerde Fransız sahillerini ve limanlarını bizlere yansıtmıştır.

Sahilde Tahitili Kadinlar, Paul Gauguin:

1891 yılında Paul Gauguin'nin yaptığı bu tablo,ki boyutlu sentez tarzının bir örneğidir.