Prestij Mi? Para Mı?

Alacağım para önemli değil, prestijim olsun diyenlerden misiniz? Alacağım para iyi olsun, prestij olmasa da olur diyenlerden mi?

Toplumdaki bireylerin çalışma hayatları tamamen tarım üzerinden olmayı bırakıp çoğunlukla dört duvar arasında çalışmaya başlaması gibi örneklerle zaman içerisinde çalışma hayatı çok fazla şekillenmiş ve büyük değişimler yaşamıştır. Örneğin 2000'li yılların başlarında ve birkaç yıl daha boyunca doktorlar, öğretmenler toplumdaki diğer mesleklere göre çok daha prestijli ve toplum tarafından el üstünde tutulan, 'en iyi' görülen mesleklerdi. Bunun sebebi toplumun eğitime çok önem vermesiydi.


Fakat bu durum zaman geçtikçe, toplum değiştikçe, ülkenin genel olarak tüm yapıları ve ekonomik durum değişmeleri ile büyük bir değişime uğradı. Çalışan ya da iş arayan insanlar artık aldıkları eğitime ya da yapacakları mesleklerin itibarına göre değil, çoğunlukla kazandıkları paranın iyi olup olmamasına bakıyor. Bu durum çoğunlukla yapılan işe göre verilen ücretin eşit ağırlıkta verilmemesinden kaynaklanıyor.


Örneğin, günümüzde lise çağındaki öğrencilerin belli bir kısmının üniversite ile ilgili bir hayali olmak yerine meslek hayatına atılarak daha çok para kazanmak ve üniversitede geçirilecek olan 4 ila 6 yılın boş olduğunu düşünüyorlar. Güncelde lise ortamına girebilecek ya da okuycular arasında lise çağında olan bireyler varsa düşüncemin haklı ya da haksız bir teori olduğunu kendi okul ortamını ya da yaşıt çevresini göz önünde bulundurarak nitelendirebilir.


Lise üzerinden örnek vererek başlamış olduğum yazıma, üniversite örneği ile devam etmek istiyorum. Kendimden başlamak gerekirse yeni bir üniversite mezunu olarak üniversitede en çok şahit olduğum şey boşuna okuduğunu düşünen diğer öğrencilerdi.


Mezun olduktan sonra ister istemez hepimizin kapıldığı "boşuna mı okuduk" hissi biraz da bizimle ilgili bir durum aslında. Evet, olmayan iş ilanlarını ya da hali hazırda hiç olmayan bir istihdamı yoktan var edemeyiz fakat eğitim hayatımızın son yılları olacak olan yılları umutsuzluk ile değil, "nasıl fark yaratabilirim, neden ben" diye sorarak ve çabalayarak geçirebiliriz.


Konumuzu dağıtmadan ve sonuca doğru ilerlerken şunu söyleyebilirim. Tüm prestijli meslekleri yapan kişiler fakir, prestijli olmayan meslekleri yapan kişiler ise zengin diye keskin bir ayrım olamaz ve yapılamaz da. Bu durum, biraz da bireyin kendisine bağlı olan bir durum çünkü. Fakat öğrenciler olarak hayatımızın tamamında devam ederek geçireceğimiz mesleği 18 yaşında bir ergen olan o zamanki kendimiz seçiyor. Bu yüzden küçük yaşta üniversite hayallerini çöpe atarak para odaklı ilerlemek yerine eğitimin sağlayabileceği prestiji de göz önünde bulundurmak gerekli.


Başlıkta yazdığım "Prestij mi? Para mı?" sorusunun cevabı anlayacağınız üzere benim için prestij. Peki ya sizin cevabınız?