PUTİN: Minsk Barış Anlaşması Artık Yok

Beyaz Saray'dan Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin açıklama: İşgal olarak görüyoruz.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus ayrılıkçıların yoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk'ın sözde bağımsızlığını tanıdığını açıklamasının ardından NATO ve Avrupa Birliği'nden peş peşe tepkiler gelirken, ABD'den yeni bir açıklama daha geldi. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Rusya'nın hareketlerini bir işgal olarak görüyoruz. Kısa süre içinde yeni yaptırımları açıklayacağız" ifadeleri kullanıldı. Putin ise son olarak, "Silahlı kuvvetleri yurtdışında kullanmak" için parlamentonun onayını istedi.

NATO Genel Sekreteri konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ise "Eğer Rusya yeniden kuvvet kullanmaya kalkarsa daha büyük bedel ödemek zorunda kalacaktır." dedi. Gelişmeler art arda yaşanırken, Rusya lideri Putin Minsk Anlaşmasını artık yok saydıklarını duyurdu.

PUTİN: MİNSK BARIŞ ANLAŞMASI ARTIK YOK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna'nın NATO'ya girmesini değerlendirdi ve bu durumun kendileri için tehdit olduğunu aktardı. Putin, "Üstümüze aldığımız sorumlulukları gerçekleştireceğiz." dedi. Putin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Minsk Barış Anlaşması artık yok. Ukrayna'nın askerden arındırılması lazım."

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG'DEN AÇIKLAMALAR

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Rusya'ya geri adım atmasını ve durumu yumuşatmasını istiyoruz. Eğer Rusya yeniden kuvvet kullanmaya kalkarsa daha büyük bedel ödemek zorunda kalacaktır. Kuvvetlerimiz hazır bekliyor geri adım atmayacağız. Biz NATO olarak konuşmaya hazırız. Bütün NATO kuvvetlerinin kaldırılması için istekte bulunda Rusya ama bunu kabul edemeyiz. Bu NATO üyeliğinin birinci ve ikinci maddelerinin karşısında duran bir istek. Bu prensiplerimizden geri adım atmayacağız ve politik diyalog içinde konuşmaya hazırız."

Kaynak: Sabah