Putin'den Büyük Petro Çıkışı: Rus Lider Kendini 18. Yüzyıl Çarına Benzetiyor!

Gençlerle kariyer zirvesinde buluşan Putin, geçmişten alıntılar yaparak kendini Büyük Petro'ya benzetti.

Büyük Petro'ya olan hayranlığı iyi bilinen Vladimir Putin, yaptığı son açıklamalarla artık kendisinin de "Büyük" olduğuna dair fikirleri olduğunu açığa çıkardı.

Kendisini açıkça Rus çarıyla karşılaştıran Putin, bugün Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini yaklaşık üç yüzyıl önce Petro'nun yayılmacı savaşlarıyla bir tuttu ve kendi savaşının bir toprak gaspı olduğunun savunmasını yaptı.

Putin'in aleni şekilde imparatorluk kurma hırsı başta Ukrayna'yı ve ayrıca Estonya dahil olmak üzere diğer komşularını fazlasıyla rahatsız etti. Onun bu yorumlarını "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdiler.

Rusya Devlet Başkanı bu açıklamaları yaparken genç bilim adamları ve girişimcilerle görüşmedeydi. Teknoloji geliştirmeden bahsetmeden önce politika ve güçten bahsetti: jeopolitik hakimiyet için gördüğü savaşı meşrulaştırdı. Bununla birlikte, seçkin izleyicilerine Büyük Petra'nın bir rol model olduğunu söyledi.

Putin, Petra'nın 18. yüzyılın başında yeni bir Rus İmparatorluğu kurarken başlattığı Kuzey Savaşlarına atıfta bulunarak, "İsveç ile savaştığını, topraklarını ele geçirdiğini düşünebilirsiniz" dedi.

"Ama hiçbir şeye el koymadı; onu geri aldı!" dedi.

Putin, Ukrayna'dan ve oradaki amaçlarından bahsettiğine dair hiçbir şüphe bırakmayan bir gülümsemeyle, "Görünüşe göre geri almak ve güçlendirmek bize de düştü," dedi.

Putin, son zamanlarda Rusya'nın geçmişinden çokça alıntı yapmaya başladı. Ukrayna'ya saldırmadan birkaç ay önce, ülkenin tarihsel olarak var olma hakkını tartıştığı dev bir makale hazırladı.

Rusya 24 Şubat'ta komşusunu işgal ettiğinde, Putin bunun Ukrayna'yı "Nazilikten arındırmak" ve "Rusya'ya yönelik sözde tehdidi azaltmak" için doğu Donbas bölgesiyle sınırlı bir "özel operasyon"dan ibaret olduğunu yalan bir şekilde iddia etti.

Ancak o bu sözleri söylerken, birlikleri Kiev'e doğru ilerliyordu ve batıdaki toprakları bombalıyordu. 100 günden fazla bir süre sonra, Ukrayna topraklarının beşte biri Rus askeri kontrolü altındaydı.

Ve şimdi Putin, "operasyonun" aslında bir işgal olduğunu kabul edecek kadar cesur hissediyor görünüyor.

Açıklamaları Baltık ülkelerinden de tepki topladı. Estonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Büyükelçisini, Büyük Petro'nun şu anda Estonya'da bulunan Narva'ya yönelik saldırısını, Rusya'nın topraklarını "geri alması ve güçlendirmesi" olarak nitelendirmesine kınamada bulundu.

Büyük Petro, zamanında acımasız bir otokrat olmasına rağmen, Batılı fikirlerin, bilimin ve kültürün büyük bir hayranıydı, ünlü olarak St Petersburg'u "Avrupa'ya açılan bir pencere" olarak inşa etti ve Rusya'yı moderniteye doğru sürüklemeye yardımcı olacak bilgiye susamış olarak bu kıtayı gezdi.

Putin'in giderek artan baskıcı yönetimi ve Ukrayna savaşı, Batı'daki bu pencereyi yavaş yavaş kapattı; Rus liderin bir zamanlar Çar'ın yaptığı gibi fikir ve ilham aramak için Hollanda'yı veya Greenwich'i gezmesi fikri şimdi imkansız görünüyor.


KAYNAK: BBC