Pygmalion Etkisi
Beklenti etkisi nedir? Hayatımızı nasıl etkiler? Detaylar yazımda.
Pygmalion etkisi, birinin yüksek beklentilerinin davranışlarınızı ve dolayısıyla belirli bir alandaki performansınızı iyileştirdiği durumları tanımlar. Sizden daha fazlası beklendiğinde daha iyisini yaptığınızı gösterir.
Pygmalion etkisi kendi başınıza harekete geçirebileceğiniz bir şey değildir çünkü diğer insanların sizden beklentilerine dayanır. İnsanlar sizi belli bir şekilde tanımlar ve beklentiye girer. Davranışlarınız bu beklentiler üzerinden şekillenir ve siz de ona uygun tepkiler vermeye başlarsınız. Aslında Pygmalion etkisi bir diğer ifadeyle “kendini gerçekleştiren kehanet” bilincine dayanır.
Pygmalion etkisinin ismini mitolojik bir hikaye olan Pygmalin ve Galetea’nın hikayesinden aldığı bilinir. Hikaye şu şekildedir: Kıbrıs Prensi Pygmalion aynı zamanda bir heykeltraştır ve düşlerindeki ideal kadının heykelini yapar. Heykelin ismini Galetea koyar ve onun güzelliğine aşık olur. Daha sonra Pygmalion Venüs’e Galetea’ya can vermesi için yalvarır ve Venüs heykeli canlandırır. Bu sayede Pygmalion ve Galetea aşk yaşar. Pygmalion'un heykele takıntısı, tıpkı bir beklentiye odaklanmanızın belirli bir durumda sonucu etkileyebileceği gibi, onun gerçekleşmesine izin verir.
Pygmalion etkisinin örnekleri
Pygmalion etkisine birçok örnek verilebilir fakat Profesör Rosenthal’ın deneyi bu etkiyi en anlaşılır kılan örneklerden biridir. 1971 yılında Harward Üniversitesi profesörlerinden Robert Rosenthal 650 öğrenci ve 18 öğretmenle bir deney gerçekleştirir. Deneyde Robert Rosenthal öğrencilerine IQ testi yapar. Öğrencilerini iki gruba ayırıp öğrenci grubundan birini diğer öğretmenlere çok zeki olarak tanıtır ve diğer grubun normal zekalı olduğunu söyler. Yıl sonunda yapılan testin sonucunda çok zeki olarak tanıtılan öğrenci grubunun başarı oranı diğer gruptan daha da yüksektir. Başlangıçta aynı seviyelere sahip olan iki öğrenci grubunun yıl sonunda farklı seviyelere ulaşmasının nedeni bir grubun “çok zeki” olduklarına inanılarak eğitim almasıdır. Öğretmenlerinin bu öğrenci grubuna duydukları inanç onların ‘’çok zeki” öğrenciler olmasını sağlamıştır.
Pygmalion etkisinin işleyişi
Döngüsel bir düzende 4 aşamadan oluşur:
1-Başkalarının bizimle ilgili inançları, bize karşı davranışlarını şekillendirir.
2-Bize karşı davranışları kendimizle ilgili inançlarımızı etkiler.
3-Bu inançlar sırayla, başkalarına karşı eylemlerimizi etkiler.
4-Başkalarına karşı eylemlerimiz onların bizimle ilgili inançlarını etkiler ve böylece bizi ilk aşamaya geri döndürür.
KAYNAKÇA
https://maksatbilgi.com/pygmalion-etkisi/