Rebul Eczanesi, Galataport'ta Yeniden Yaşatıldı

Hikâyesi 1895 yılında Pera’da başlayan Rebul Eczanesi şimdi Galataport'ta!

Hikâyesi 1895 yılında Pera’da başlayan ve o zamandan beri şifalı formülleriyle ve kokularıyla tarihe adını kazıyan Rebul Eczanesi, Galataport’daki 100 yılı aşan  Tarihi Paket Postanesi’nde, “Atelier Rebul Heritage Store” olarak mağaza,müze ve eczane işlevlerini içinde taşıyan temasıyla Jean Cesar Reboul (Rebul Eczane Kurucusu) tarafından  tekrar yaşatıldı.

Jean Cesar’ın Fransız zarafetini hem ürünlere hem de mağaza konseptine yansıtmasıyla Atelier Rebul bir ilke imza attı. 19. yüzyıldan 21. yüzyıla bir yolculuk sunan bu yeni mağazanın dekorasyonu ise Serdar Gülgün (Osmanlı Sanatı Uzmanı) tarafından yapıldı. 

Bu mağazada yüzyılların arşivlerde saklanan değerli formülleri, evrakları, eski fotoğrafları ve antika şişeleri sergilerken, kişiye özel hazırlanan ürünleriyle de eczane ruhunu yaşatıyor. 

 Rebul Eczane’si Pera’da Nasıl başladı?

Her şey 1895 yılında, o zamanlar ‘Grande Rue de Pera’ olan, İstiklal Caddesi No:94’deki eczanede, Jean Cesar Reboul’ün kendi bahçesinde  yetiştirdiği lavantalardan yapılan Rebul lavanda kolonyası ile başladı. Bu koku İstanbul’un koku tarihine kazınmayı başardı. Dönemde yaşayan yediden yetmişe herkes bu özel kokuyu yıllar boyunca kullandı ve nesilden nesile bir hediye olarak aktarıldı. Aynı zamanda Rebul Eczanesi güzelliği ve sağlığı bir araya getirdiği için özel reçeteleriyle bir şifa noktası haline geldi. 

Mağaza hakkında konu ile ilgili ayrıntıları ise  Nüket Filiba ve Serdar Gülgün şu şekilde ifade etti;

Nüket Filiba (Rebul Şirketler Grubu Co-Ceo’su ); “Atelier Rebul Heritage Store’u beğeninize sunmaktan ve bu değerli mirasımızı sizlerle paylaşmaktan onur duyuyoruz. Bu aslında hepimizin hikayesinin bir parçası… Mirasından beslenen ve geçmişle bugün arasında köprü kuran bu özel mağazamız o dönemin büyülü atmosferini yeniden yaşatacak. 125 yılı aşan yolculuğumuzdaki kıymetli arşivlerimizden gün yüzüne çıkardığımız çok özel detaylarla tasarlanmış bu mağazamızda tarih kokan, ilham veren, modern ve yepyeni bir deneyim sunmayı istedik. Bu mağaza sayesinde hikayemizi daha fazla yayacağımızdan eminiz, çok özel uluslararası lokasyonlarda da ‘Heritage Store’larımız olacak.” dedi.

Serdar Gülgün(Osmalı Sanat uzmanı, Atelier Rebul iç tasarımcısı); “Heritage Store” üç bölümden oluşuyor, ilk bölümde yarım oval bir alan sizi Atelier Rebul’ün hikayesi ile karşılıyor. Daha sonra geçtiğiniz ana mekan ise aynalı tonoz kubbenin olduğu alan. İçeriye adımınızı attığınız anda mobilyalarından tavanlarına, apliklerden perdelerine asırlık hikayenin ortak olduğu dönemlerin izlerine rastlıyorsunuz. Merkeze yerleştirdiğimiz aynalı tonoz kubbe Osmanlı mimarisinde çok sevilen bir mimari form. Bu kubbenin merkezine ise 19. yüzyıl döneminde kuyumculuk, tezhip, kumaş ve mimaride kullanılan, oval formlu bir şems deseni yerleştirdik. Merkezden gelen ışıkları temsilen eden şems tavan göbeğini yine o döneme ait geometrik desenler tamamladı. Tamamı devlet sanatçılarının kalem işçiliği ile yapılan diğer bir tavan ise mağazanın arka bölümünde bulunan sekizgen odada. Sekizgen formlu tavanın içine Atelier Rebul’ün İstanbul koleksiyonunda kullandığı deseni yerleştirdik. Sayısız detaylarımızla birlikte, müzemiz ve duvarlarımızda asılı asırlık fotoğraflarla da tarihi bir yolculuk yaşatıyoruz.” dedi.