Regl Yoksunluğu

Günümüzde hâlâ birçok kişi ihtiyaç duydukları hijyenik ürünlere ulaşamıyor ve bu doğal süreci sağlıklı ve güvenli geçiremiyor.

Regl yoksulluğu, regl döneminde ihtiyaç duyulan ped vb. gereksinimlere ekonomik ve fiziksel yetersizliklerin getirdiği güçlükler olarak bilinir.

Regl bugün hâlen utanç kaynağı olarak görülüyor, bunun en önemli nedenlerinden biri toplumun bu doğal döngüyü ayıp, söylenmemesi ve konuşulmaması gereken bir olay olarak kabul etmesinin buğün hâlen daha az konuşulmasını da tetikler hale getiriyor. Bu özellikle cinsiyet eşitsizliğine de yol açmakla kalmayıp çalışma ve okul hayatı dahil temel hakların kısıtlandığı, sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri derinleştirdiğini de gözler önüne seriyor.

Türkiye özellikle regl yoksulluğu sadece ihtiyaç dahilinde olmadığı, bir tabu olarak görülmesiyle de konuşulduğu üzere ayıplanıp kaçınılan ve üzeri örtülen konuların başında gelen regl ve regl yoksulluğu hakkındaki bilgisizliğin beraberinde, doğru bilgiye ulaşmada da çeşitli sıkıntılar yaşanmakta.

Regl yoksulluğu, konusu itibariyle direkt olarak yüzlerce kadın ve kız çocuğunu etkisi altına almakla kalmayıp, belli bir yaştan sonra görülen bu periyot öncesinde malesef bir eğitim verilmemekle birlikte yine belli bir kesim ve bölgelerce veya aile içlerinde bu tür konulardan kaçınıldığı gözlenilebilmektedir.

Aynı zamanda regl öncesi, sırası ve sonrasında yaşanılan çeşitli belirtiler ve sıkıntılar cevapsız kalınlığından, kişi kendi bedenini tanıma konusunda birçok soru işaretleriyle baş başa kalıyor ki bu, bedene de bir o kadar kayıtsız kalınmasını kasıtlı hale getiriyor. Kişi bu tür konulara kendi imkânları doğrultusunda gizlilik halinde güvendiği birkaç kişiye sorularını sorarak cevaplara kendi ulaşmak zorunda kalıyor.

Regl yoksulluğu bugün Dünya ve Türkiye'de tarım işçileri, mülteciler ile birçok bölge ve kentlerde yaşayan yoksul kesimlerdeki kadın ve kız çocukları, regl periyodu dahilinde birçok hijyenik ped vb. ihtiyaçlarını giderememekle birlikte ne yazık ki regl yoksulluğu ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Ayrıca artan fiyatlar ile kişi kendine daha az kaliteli ped v.b ürünleri kullanmakta kalmayıp çoğu kez peçete ve kesik bezlerde idare eder konuma gelirken, bu durum zamanla yaşanılacak çeşitli sağlık sorunlarına da davetiye çıkarıyor.

Türkiye'de 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından sağlık alanında gündeme gelen önemli konulardan biri kadın ve kız çocuklarının güvenliğinin yanı sıra regl bakımında ihtiyaç duydukları ürün ve tesislere erişimi oldu. Bugün hâlâ kadınların hijyenik ped, tampon, temiz su, tuvalet kağıdı, kapısı kapanabilen, ışığı olan güvenli tuvalet gibi ihtiyaçlara erişimi probleminin hala devam ettiği biliniyor. Deprem bölgesinde yaklaşık 4 milyon kız çocuğu ise yaşadığı geçici barınma alanlarında bölgede ilk kez regl deneyimlerini yaşadığı varsayılıyor.

Türkiye'de özellikle bu regl tabusu ve yoksulluğu, toplumsal cinsiyet eşitliğininden de öte bu tür konuların mecliste yeteri kadar konuşulmamasından, buğün hâlâ kadın meclis üyelerinin temsili az olmasının da verdiği mücadelelerinin ardında, diğer meclis üyeleri tarafından birçok kez görmezden gelinmekle kalınmayıp, meclis içerisinde regl olan bireylerin söz alamaması da büyük hayal kırıklığı oluşturmaktadır.

Bu durum genel bir görünmemezlik ve konuşulmama durumu yüzünden hâlâ bu tür sorunların devam ettiğini ve de gerekli özenin verilmediğini göstermekte...




Kaynakça;

https://www.bbc.com/turkce/articles/c8707xv8lkpo