Rekabet Kurumu

Rekabet Kurumu Nedir?

Kurum olarak misyon; kartelleşmeyi ve tekelleşmeyi engellemek, tüketici faydasını artırmak, piyasa mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işlemesine katkı sağlamak, uluslararası rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak, giriş engellerini azaltarak yatırım ortamının sağlıklı işlemesini temin etmektir.

1994 yılında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu kabul edilmesi ve 1997 yılında bu Kanunu uygulamakla yükümlü otorite olan Rekabet Kurumunun tesis edilmesiyle yerine getirmiştir. İlk kurum üyeleri de yine 1997 yılında atanmıştır. Rekabet Kurumu; Rekabet Kurulu, Başkanlık, Ana Hizmet Birimleri, Yardımcı Hizmet Birimleri ve Danışma Birimlerinden oluşur. Rekabet Kurulu, Başkan ve İkinci Başkan dahil olmak üzere toplam 7 üyeden oluşur. Rekabet Kurulu, Kurumun karar organı olup biri Başkan biri İkinci Başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan toplam yedi üyeden oluşur. Kurul Üyeleri, en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş, kamuda ve/veya sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmak kaydıyla uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak en az beş yıl çalışmış, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) fıkrasının 1, 4, 5, 6 ve 7 nci bentlerinde belirtilen şartları taşıyanlar arasından atanır. Güncel olarak 372 personel barındırır ve merkezi Ankara'dadır.


Rekabet Kurumu'nun çalışma ilkeleri ise; Tarafsızlık, Öngörülebilirlik, Hesap Verebilirlik, Hızlı Karar Alma, Katılımcılık, Uzmanlık ve Etkinlik'tir. Rekabet Kurumu, çok taraflı platformlar olan OECD, UNCTAD, Uluslararası Rekabet Ağı (International Competition Network - ICN), Dünya Ticaret Örgütü (World Trade Organization – WTO), Dünya Bankası (World Bank – WB) gibi kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalarda yer almaktadır. Rekabet Kurumu, Türkiye’nin AB tam üyelik sürecinde önemli bir fasıl olan rekabet politikası faslına ilişkin çalışmalarda da kritik bir role sahiptir, Rekabet Kurumu aynı zamanda, Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen Serbest Ticaret Anlaşmalarının (STA) rekabet mevzuatı ile ilgili bölümlerinin müzakeresine aktif olarak katılım sağlamaktadır. İkili ilişkiler çerçevesinde Kore Cumhuriyeti, Portekiz, Bosna-Hersek, Moğolistan, Rusya Federasyonu, KKTC, Kazakistan, ve Peru gibi ülkelerin rekabet kurumlarıyla mutabakat zabıtları imzalanmıştır.

Rekabet Kurumu'nun bazı görev ve yetkileri ise şunlardır: Bu Kanunda yasaklanan faaliyetler ve hukuki işlemler hakkında, başvuru üzerine veya resen inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak; bu Kanunda düzenlenen hükümlerin ihlal edildiğinin tespit edilmesi üzerine, bu ihlallere son verilmesi için gerekli tedbirleri alıp bundan sorumlu olanlara idari para cezaları uygulamak, Birleşme ve devralmalara izin vermek, Rekabeti sınırlayıcı anlaşma ve kararlarla ilgili olarak diğer ülkelerin mevzuat, uygulama, politika ve tedbirlerini izlemek.