Renk Paletinizi Biliyor musunuz?
Herbirimizi iyi gösteren renkler ayrı ayrı. Kendimize uygun renkleri, renk paletimizi bulmak içinse belirlememiz gereken üç unsur var.
Evet, bu yazıda size en yakışacak renkleri, kendi renk paletinizi nasıl bulacağınızı yazıyorum ama detaylara girmeden şunu belirtmeden geçmeyeceğim, renk paletiniz ne çıkarsa çıksın sizi en çok mutlu eden renklerle yolunuza devam edin. Yine de teninize en çok yakışacak renkleri bulmak istiyorsanız temel olarak bakmanız gereken üç parametre var.
1. Sıcak Renkler mi Soğuk Renkler mi?
Bunu anlamanın bileğinizin içindeki damar renklerine bakmak (bileğinizin içindeki damar mor-mavi renk ise soğuk; yeşil ise sıcak renklerin yakışacağı varsayımı) dahil pek çok yolu olsa da en rahat şekilde size gümüşün mü yoksa altının mı yakıştığına göre bulabilirsiniz. Size hem altının hem gümüşün yakıştığını da fark edebilirsiniz, bu noktada renk parametrenizde soğukluk ya da sıcaklığın baskın olmadığını düşünebilirsiniz.
2. Canlı Renkler mi Kırık Renkler mi?
Eğer canlı renkler sizin renk parametrenizle uyumlu ise canlı, parlak renkler size sağlıklı, aydınlık bir görüntü verirken kırık renkler sizi solgun gösterecektir.
Kırık renkler sizin renk parametrenizle uyumluysa da bu sefer kırık renkler size bir uyum katarken canlı renkler sizde sanki üzerinizde fazla duruyormuş gibi bir intiba uyandırabilir.
Aynı zamanda küçük desenlerin size gidip gitmemesi de renk parametrenizde canlılık mı ya da kırıklık mı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Küçük desenli kıyafetleri kendinize daha çok yakıştırıyorsanız muhtemelen renk paletinizi kırık renkler oluşturuyordur. Eğer küçük desenli kıyafetlerin size yakışmadığını düşünüyorsanız da muhtemelen renk paletinizi canlı renkler oluşturuyordur.
Eğer kırık renklerin mi yoksa canlı renklerin mi sizde daha iyi durduğunu belirleyemediyseniz canlılık-kırıklık sizin baskın renk parametreniz olmayabilir.
3.Koyu Renkler mi Açık Renkler mi?
Renk parametrenizde koyuluk baskınsa renkler koyulaştıkça sizinle uyumlandığını, yüzünüze canlılık geldiğini fark edeceksiniz. Ama renk parametrenizde açıklık baskınsa bu sefer renkler koyulaştıkça göz altınızın koyulaşması, yüzünüzdeki lekelerin belirginleşmesi vb. cilt kusurlarının daha belirginleştiğini hatta olmayan cilt kusurlarınız varmış gibi gözüktüğünü fark edebilirsiniz.
Hem en açık hem de en koyu renklerin size yakıştığını fark edebilirsiniz, eğer kontrastınız yüksekse bunun olması çok olası. Muhtemelen siyah-beyaz fotoğrafınızda saçlarınız çok koyu, cildiniz çok beyaz gözüküyordur.
Burada açık renklerin mi yoksa koyu renklerin mi sizin renk parametrenizde olduğunu anlayamıyorsanız açıklık-koyuluk sizin baskın renk parametreniz olmayabilir.
Bu üç noktayı belirledikten sonra renk paletinizi 4 renk paleti içinden bulabilirsiniz.
1.Sıcak-Canlı ve Açık Renkler (İlkbahar Renk Paleti)
2.Sıcak-Kırık ve Koyu Renkler (Sonbahar Renk Paleti)
3.Soğuk-Canlı ve Koyu Renkler (Kış Renk Paleti)
4.Soğuk-Kırık ve Açık Renkler (Yaz Renk Paleti)
Not: 3 renk parametresinden sizde baskın olduğunu belirlediğiniz parametre değilse aynı renk parametresine sahip diğer renk paleti grubundan baskın parametrenize uygun renkleri de kullanabilirsiniz. Örneğin sizde açıklık renk özelliği baskınsa ve renk paletinizi yaz renkleri oluşturuyorsa ilkbahar renk paletinin de en açık renklerini kullanabilirsiniz.