Renkler Ve Bilinçaltımız!

Renklerin üzerimizde etkisi yoksa başka nedir ki?

Renklerin bilinçaltımızdaki dünyasını hiç düşündünüz mü? Adım attığımız her sokakta, gittiğimiz her farklı kurumda, işyerlerinde, mağazalarda veya en basitinden izlediğimiz filmlerde, alışveriş yaptığımız küçük bir işletmede, sosyal medya içeriklerinde, reklam panolarında bunlar gibi bir sürü örnek verebilirim, tekrardan sorumu yeniliyorum. Hiç fark ettiniz mi renklerin bir anlam ifade edip etmediğini? Kolay fark edilebilen bir şey olmadığını düşünmekle beraber kulaklara çalınmış bilgiler olduğunu gayet düşünüyorum. Benim bununla alakalı farkındalığım izlediğim bir dizide başlamıştı; geçmişe yönelik olan sahneler daha sıcak renk tonlarında iken şimdiki zamana ait sahneler soğuk tonlardaydı. O sırada, bunun benim bilinçaltımda bir etki yarattığını düşünmüştüm. Ki amaç da bilakis belliydi; geçmişte mutluluk, şimdiki zamanda hüzün. Renklerin, bu çağırışımları elde etmemde büyük bir katkı payı olmuştu.


Örneklerle inceleyip somut bir şekilde ifade etmek istiyorum. Neden resmî kurumlarda ağır olarak kullanılan renk gridir? Neden giyinilen takım elbiseler daha çok gridir? Bu sorulara yanıt bulmak belki kafada kolay olmayabilir belki de alışagelmiş bir renk olduğu içindir gibi örnekler verilebilir ama gelin biz gri rengin bilinçaltımızda bıraktığı izlenime bakalım. Gri renk; ciddiyeti, yavaş hareket etmeyi temsil eder ve birçok uygarlıkta da diplomatik bir renk olarak öne çıkmıştır. İzlediğimiz filmlerde veya dizilerde gri rengin ağırlığı yaratıcılığı da öldürür ve daha yüksek bir ciddiyet verir. Bilinçaltındaki yerimize baktığımızda ağırlık olarak gri kullanılmamasına şaşırmamak gerek.

Sizin için yapay zeka robotuna gri rengin bilinçaltımızda bıraktığı izlenimi görselleştirmesini de istedim:


Peki bir diğer renk olarak kırmızı renk, neden ünlü yiyecek veya içecek ambalajları kırmızı?  Ya da neden bir araç pazarlanacağı zaman daha çok kırmızı tercih ediliyor? Sebebi, bilinçaltına göre kırmızının dikkat ve uyarıcı bir renk olmasıdır. Dikkati çeker, heyecanlandırır ve beyine uyarıcı işlevi gönderir! Bu şekilde satın alma gücümüzü arttırır,ulaşmak için heyecana kapılır ve bunu elde etmeye çabalarız. Hatta birçok yarış logosunda da kırmızı renk tercih edilir çünkü kırmızı renk bir yandan tutkuyu da simgeler. Durdurma konusunda da elbette uyarıcı bir etkiye sahip olduğunu görebiliyoruz; trafikte dur ışığının kırmızı olması, stop tabelarının kırmızı olması gibi.

Kırmızı renk için de aynı soruyu ifade ettim ve aldığım görsel bu şekilde oldu:


Tabii ki bu şekilde birçok rengin ne ifade ettiğine ayrı ayrı bakabiliriz, ancak size merak uyandırmasını ve bunla birlikte kendi başınıza araştırma yapmanızı daha çok isterim. Renkler, bilinçaltımızda çok şey ifade ediyor. Bu, geçmişten bu yana uygarlıkların da kullandığı ve inandığı bir durum. Rüyalarımız bile bize renk olarak farklı gözükürken, hissettirdikleri şeyler o renge göre değişkenlik gösteriyor. Bu durumda, renklerin üzerimizde etkisinin olmadığını söylemek gerçekten çok anlamsız olur. Hüzünlü bir olay bile bize soft renklerle gözüktüğünde, onu acılı bir olay gibi değil, geçmişten bir anı olarak anarız. Eğer renklerin üzerimizde etkisi yoksa, başka ne olabilir ki?

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sevgilerle,

Ecrin