Renkler ve Düşünceler

Renkleri ve düşünceleri hiç bir arada düşünmüş müydünüz?

Düşünceler ve renkler hayatımızın her alanında olan unsurlardır. Peki hiç düşünce kavramı ile renkleri bir arada düşündüğünüz oldu mu?

Maltalı yazar Edward De Bono, düşünceler üzerine çalışmalar yaparak çeşitli eserler ortaya koymuş ve bu eserlerinden birinde renkler ve düşünceleri bir araya getirmiştir.

Düşünce, insanın zihninde gerçekleşen karmaşık bir süreçtir. 6 şapkalı düşünme tekniğinin amaçlarından biri bu karmaşık süreci sadeleştirmektir. Böylece insanlar her şapkayı değiştirdiğinde düşüncenin farklı alanlarına odaklanmış olacaktır.

Yazar, 6 Şapkalı Düşünme Tekniği adlı kitabında belirlediği 6 düşünme tekniğini renklerle ilişkilendirmiştir. Düşünme tekniklerine renk isimleri vermesinde akılda daha kolay kalacağını düşünmesi etkili olurken takıp çıkarılan bir özelliğe sahip olan şapka kavramını ise rollerle bağdaştırmıştır. Siyah, beyaz, kırmızı, yeşil , sarı ve mavi renkleri 6 düşünme tekniği ile ilişkilendirilmiştir.

Rol kavramını ise oyuncular üzerinden açıklamıştır. Örneğin bir insan topluluk içinde küçük duruma düşmenin kötü olduğunu düşünürken bir oyuncu bunun rol olduğunu aklında tutarak o an yapması gerekeni yapmaktadır. Roller o ana özgü ve o ortamla ilgili olduğu için insanlara özgürlük tanımaktadır. Bu bağlamda şapkalarda istediğimiz zaman ya da ihtiyaç duyduğumuz an taktığımız sonrasında rafa kaldırdığımız eşyalardır.

Akılda daha iyi kalması için düşünceler ise renklerle ilişkilendirilmiştir. Örneğin sarı renk insana olumlu bir enerji vermekte güneş gibi etrafı aydınlatmaktadır. Sarı şapkalı düşünme tekniği işte bu sarı rengin anlamını kullanarak olumlu düşünceleri ifade etmektedir. Örneğin bir toplantıda sizden sarı şapkanızı takmanız söyleniyorsa o toplantı hakkında olumlu düşüncelerinizi dile getirmeniz gerekiyordur.

Ya da beyaz rengini ele alalım. Beyaz renk saflığı, tarafsızlığı çağrıştırmaktadır. Beyaz şapkalı düşünme tekniği ise beyaz renginden ilham alarak objektifliği ifade etmektedir. Örneğin bir konu hakkında objektif yorumlara ihtiyacınız varsa beyaz şapkanızı takabilirsiniz.

Bu düşünce tekniğinin diğer amacı ise düşünceler arası geçişi kolaylaştırmaktır.

Örneğin siyah renk olumsuzluğu çağrıştırmaktadır. Siyah şapkalı düşünme tekniği ise bir durum hakkında olumsuz düşüncelere olanak tanır. Bir fikir hakkında tartışırken bu konu hakkında sürekli olumsuz konuşan kişiye siyah şapkasını bir kenara bırakıp sarı şapkasını takmasını böylece biraz da olumlu yanlarından bahsetmesine fırsat tanıyabilirsiniz.

Eğer bu konu ilginizi çektiyse yazarın kitabına göz atabilirsiniz!

Kaynakça:

De Bono, E. (2022). 6 Şapkalı Düşünme Tekniği. Remzi Kitabevi Yayınları.